Emsis: Latvijas ekoloģijai ir palīdzējis Mihails Gorbačovs 2

foto RussianLook
foto RussianLook

Šobrīd Latvija ieņem otro vietu pasaules zaļāko valstu reitingā Environmental Performance Index (EPI), un tas ir... Mihaila Gorbačova un padomju armijas nopelns. Šo viedokli žurnālam „Otkritij gorod” pauda bijušais Latvijas premjerministrs ekologs Indulis Emsis un Rīgas domes Vides departamenta direktors biologs Askolds Kļaviņš, informē portāls delfi.

Pēc Emša domām, Latvijā vēsturiski tika labi organizēta dabas aizsardzība: „PSRS laikos šeit tika saglabāta vecā labā vācu mežzinātnes sistēma (tika izcirsts tikai tas, ka bija pietiekami izaudzis). Mēs pat apmeklējām citas republikas un dalījāmies pieredzē. Tika attīstīta dabas aizsardzības sistēma – pastāvēja lieguma zonas, rezervāti, nacionālie parki. Tika aizsargāti dzīvnieki un putni. Taču padomju laikā nebija ekoloģiskās industrijas un lauksaimniecības. Attīrīšanas iekārtu trūkums īpaši cilvēkus neuztrauca – pastāvēja šausmīgs ūdenskrātuvju un gaisa piesārņojums!”
Pēc Emša vārdiem, Latvijas ekoloģijas attīstībā būtiska loma bija... Mihailam Gorbačovam.

„Viens no pirmajiem viņa darbiem bija dabas aizsardzības komiteju izveide visās padomju republikās. Es toreiz biju jaunais zinātnieks un viens no pirmajiem Latvijā aizstāvēju kandidāta disertāciju ekoloģijā. Tiku uzaicināts kļūt par komitejas priekšnieka vietnieku un nosūtīts uz kursiem Maskavā. Tā arī sākās Latvijas dabas aizsardzības politika”, - viņš atceras.
Pēc Rīgas domes Vides departamenta direktora Askolda Kļaviņa domām, būtisku ieguldījumu dabas aizsardzībā ir sniegusi padomju armija.

„Robežsardzes darbinieki bija norobežojuši plašu teritoriju gar robežām, līcis un jūra tika pārveidoti rezervāta zonā. Viņiem bija savi mērķi – apgrūtināt nepiederošo personu pārvietošanos – viņš pastāstīja žurnālam, - bet mēs ieguvām augsto vietu par bioloģisko dažādību un jūras teritoriju. Savādāk mēs sekotu citu ne tik bagātu valstu tādu kā Dānija piemēram – apbūvētu kāpas ar privātmājām un viesnīcu kompleksiem. Tas palīdzētu nopelnīt naudu, bet iznīcinātu dzīvniekus, putnus un ekosistēmu”.


Написать комментарий

Cik šie vīreļi ir stulbi - grūti būtu noticēt, ja viņi paši to nepierādītu. Protams, ka domu lidojuma visaugstākais punkts ir tas, ka krievu armija nodrošināja ekoloģiski tīru Latviju. Un viens no viņiem taču ilgu laiku bija ministrs.

PSRS armija Latvijai nesusi GRANDIOZUS ZAUDĒJUMUS tieši vides piesārņošanas jomā - gandrīz 47 miljardus: Liepājas Karaostā nogremdētie kuģi, Inčukalna sērskābā gudrona dīķi,Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuve, Jelgavas šķidro bīstamo atkritumu izgāztuve ,,Kosmoss’’, vairākas sadzīves atkritumu izgāztuves Rīgā, kurās tika izgāzti rūpnieciskie un militārie bīstamie atkritumi, izpostītā daba, raķešu bāzes mežos utt., pie tam - Gorbačova vadībā. VAIRĀKAS latviešu PAAUDZES VĒL ilgi MAKSĀS no valsts budžeta PAR TO. Kur prāts ko tādu rakstot??? Vai tiešām kāds stāvējis blakus ar pistoli pie deniņiem vai naudas žūksni rokā, lai tā melotu?

Написать комментарий