Prezentēta iecere par vistu fermas būvniecību Rēzeknes novada Ozolaines pagastā 1

foto rezeknesnovads.lv
foto rezeknesnovads.lv

Šobrīd Rēzeknes novada Ozolaines pagasta īpašumā „Pūces-1” saauguši krūmi un gara zāle, tomēr, ja uzņēmēja Laura Turka iecere īstenosies, tad līdz nākamā gada beigām tur sliesies jauna vistu ferma, informē Rēzeknes novada pašvaldības mājaslapa. 

Tā paredzēta līdz 6000 vistām, kuras mitināsies brīvas turēšanas apstākļos ar iespēju atrasties arī norobežotos brīvdabas laukumos. Jaunas uzņēmējdarbības iecere būtu apsveicama, tomēr būve iecerēta vien 150 metrus no tuvākās apdzīvotās mājas un aptuveni kilometru no Rēzeknes iedzīvotāju mazdārziņiem, tāpēc pastāv bažas par smaku iespējamību.

Īpašums "Pūces-1" šobrīdTopošās vistu fermas īpašnieks Lauris Turks pastāstīja, ka lielākais smakas rašanās iemesls – vistu izkārnījumi – tiks savākti slēgta tipa bedrē, ko regulāri iztukšos. Turks noliedz smaku izplatību un sola parūpēsies gan par labu ventilācijas sistēmu iekštelpās, gan arī dzīvžogu apkārt teritorijai, kas ierobežos putnu radīto smaku. Vajadzības gadījumā īpašnieks sola meklēt arī citus risinājumus, lai vistu fermas darbība netraucētu iedzīvotājiem.

Vistas plānots iepirkt no Vācijas, bet pēc diviem gadiem, kad maksimālā dētspēja sāks samazināties, tās pārdot vietējiem zemniekiem. Ferma nodrošinās trīs līdz četras jaunas darba vietas, savukārt saražotā produkcija tiks piedāvāta apkārtnes konditorijas uzņēmumiem un veikaliem. Laika gaitā plānots vistu fermu pielāgot bioloģiskās saimniecības prasībām.

Līdz 24.augustam tiek gaidīti apkārtnes iedzīvotāju priekšlikumi un atsauksmes, no kā lielā mērā būs atkarīgs, vai pašvaldība piešķirs plānošanas un arhitektūras uzdevumu un būvatļauju. Iepazīties ar informatīvajiem materiāliem un izteikt viedokli iespējams Rēzeknes novada pašvaldības būvvaldē, 3.stāvā, 35.kabinetā, tel. 646 07185 un Ozolaines pagasta pārvaldē. Būvvaldes vadītāja Liene Līce cer uz iedzīvotāju aktivitāti, pretējā gadījumā būvniecības ieceres izvērtējumu veiks pašvaldība.


Написать комментарий

Anglijā gan neviens par tādām lietām neuztraucas. Arī Norvēģijā esmu redzējis cūku fermu netālu no pilsētas.