Valsts segs ilgstošu bezdarbnieku–alkoholiķu ārstēšanu

foto cannabisculture.com
foto cannabisculture.com

Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja virkni Labklājības ministrijas (LM) virzīto izmaiņu valsts un Eiropas Savienības (ES) Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansētajos bezdarba mazināšanas pasākumos, tostarp, ieviešot jaunu atbalsta pasākumu ilgstošajiem bezdarbniekiem ar atkarības problēmām.

Jaunā aktivitāte "Atbalsta pasākumi ilgstošajiem bezdarbniekiem ar atkarības problēmām" iekļauta aktīvās nodarbinātības pasākumā "Kompleksi atbalsta pasākumi iedzīvotāju integrēšanai sabiedrībā un darba tirgū". Tas dos iespēju ārstēt alkohola, narkotisko un psihotropo vielu atkarību, izmantojot Minesotas 12 soļu programmas medicīnisko tehnoloģiju. Ārstēšanās šajā programmā ilgst 28 dienas, skaidro atbildīgā LM.

Ministrijā norāda, ka dažādu atkarības problēmu esamība ir viens no šķēršļiem, kādēļ bezdarbnieki nevar atrast darbu. Lai gan Nodarbinātības valsts aģentūrai (NVA) nav datu par personām ar atkarības problēmām, aģentūras darbinieki, ikdienā strādājot ar klientu, ir novērojuši, ka daļai bezdarbnieku ir atkarības problēmas - visbiežāk alkohola, retāk narkotisko un psihotropo vielu atkarība. Vairāk aktuāla šī problēma ir lauku rajonos, īpaši Latgalē.

Patlaban Minosetas programmas īstenošanas izmaksas sedz no veselības aprūpei atvēlētiem valsts budžeta līdzekļiem, taču klientam, kurš vēlas ārstēt atkarību šajā programmā, ir jānodrošina līdzmaksājums – piecu latu pacienta iemaksa dienā, kā arī jāsedz izmitināšanas un ēdināšanas izdevumi.

Plānots, ka ik gadu no 2012. līdz 2014.gadam atbalsts varētu tikt sniegts 69 pacientiem, kuriem Minesotas programmas īstenošana nepieciešama stacionāri un 197 pacientiem, kam atbalsts būtu nepieciešams ambulatori. Šajos atbalsta pasākumos tiks iesaistīti bezdarbnieki no 18 gadu, kuri NVA uzskaitē ir ilgāk par gadu un kuriem atbilstoši narkologa atzinumam ir alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu atkarība, skaidro LM.

Tāpat valdība atbalstīja vēl vienu jaunu pasākumu "Darbnīcas jauniešiem, kurā jauniešiem no 18 līdz 28 gadu vecumam būs iespēja profesionālajās izglītības iestādēs iepazīt trīs profesijas. Katrā no tām būs iespēja mācīties trīs nedēļas, tātad kopumā visās trijās profesijās – deviņas nedēļas. Mērķis ir jauniešiem ar vidējo izglītību vai bez tās dot iespēju izvēlēties tīkamāko profesiju un gūt pirmo darba pieredzi. Jaunietis mācību laikā mēnesī saņems 40 latu stipendiju, tāpat tiks segta apmācību tēriņi.

Pasākumā "Darbnīcas jauniešiem" tiktu iesaistīti apmēram 500 bezdarbnieki vecumā no 15 līdz 24 gadiem, kuri nav ieguvuši profesionālo izglītību vai nav bijuši iepriekš nodarbināti.

Tāpat ar grozījumiem noteikumos par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtībā precizēts bezdarbnieka ierobežojums saņemt finansiālu atbalstu, vienlaicīgi iesaistoties vairākos aktīvajos nodarbinātības pasākumos.

LM skaidro: ja bezdarbnieks iesaistās vairākos NVA organizētajos pasākumos, viņš finansiālu palīdzību var saņemt tikai vienā - tajā pasākumā, kur viņš iesaistīts vispirms. Tādējādi tiek novērsta situācija, kad bezdarbnieks vairākos pasākumos vienlaikus varētu saņemt dubultu finansiālo atbalstu. Taču pašreizējais regulējums ir nepilnīgs, jo neparedz iespēju bezdarbniekam saņemt finansiālo atlīdzību, ja dalība pasākumā, kurā bezdarbnieks ir iesaistīts vispirms, izbeidzas, bet citos pasākumos dalība vēl turpinās.

Noteikumu grozījumos paredzēts: pabeidzot dalību pasākumā, kurā bezdarbnieks ticis iesaistīts vispirms un kurā ir saņēmis finansiālu atbalstu, bezdarbniekam ar nākamo dienu pēc dalības šajā pasākumā pabeigšanas piešķir finansiālu atbalstu par iesaisti nākošajā pasākumā, kur bezdarbnieks turpina dalību, skaidro LM.

Tāpat valdība noteica, ka NVA varēs noteikt nodarbinātības apmācību kupona derīguma termiņu, to izmantošanas un anulēšanas nosacījumus un citu. Šāda izmaiņa nepieciešama, lai NVA klients laicīgi un efektīvi varētu sev piemērotāko izglītības iestādi un laiku, kurā ir uzsākamas mācības, skaidro LM.

Vēl valdība pagarināja termiņu, kādā bezdarbnieks ir tiesīgs pieteikties iesaistīties aktīvajā nodarbinātības pasākumā "Profesionālā apmācība, pārkvalifikācija un kvalifikācijas paaugstināšana". Noteikts, ka līdzšinējā gada vietā bezdarbniekam ir tiesības atkārtoti iesaistīties apmācībā ne agrāk kā divus gadus pēc iepriekšējas apmācības pabeigšanas.

LM skaidro, ka 2011.gadā aktīvajā nodarbinātības pasākumā "Profesionālā apmācība, pārkvalifikācija un kvalifikācijas paaugstināšana" iesaistījās 8666 bezdarbnieku, no kuriem 209 minētās apmācības jau bija apguvuši pirms gada. Šobrīd rindā uz apmācību gaida 16 302 bezdarbnieki. Lai nodrošinātu apmācību pasākumus pēc iespējas lielākam bezdarbnieku lokam, nepieciešams pagarināt termiņu, kādā bezdarbnieks ir tiesīgs pieteikties iesaistīties pasākumos atkārtoti.

Savukārt, lai mazinātu nepamatotus apmācību pārtraukšanas gadījumus un lai disciplinētu bezdarbnieku un darba meklētāju pabeigt sāktās mācības pasākumos "Profesionālā apmācība, pārkvalifikācija un kvalifikācijas paaugstināšana" un "Neformālā izglītības ieguve", valdība atbalstīja priekšlikumu, ka bezdarbniekam mācību pārtraukšanas gadījumā būs jāatlīdzina NVA viņu apmācībai iztērētais apmācību finansējums.

Īstenojot pasākumu "Profesionālā apmācība, pārkvalifikācija un kvalifikācijas paaugstināšana" un "Neformālā izglītības ieguve" pēc darba devēja pieprasījumu, paredzēts noteikts nosacījums, ka izglītības iestādi individuāli vai no NVA piedāvātajām izglītības iestādēm izvēlas darba devējs, ja izglītības iestāde atbilst noteiktajām kvalitātes prasībām un ir gatava noslēgt līgumu par apmācību kuponu metodes izmantošanu. Tāpat pagarināts termiņš no trīs līdz sešiem, kurā darba devējam ir pienākums nodarbināt bezdarbnieku pēc apmācības pabeigšanas.

Vēl ar izmaiņām noteikumos ir paredzēts jauns nosacījums, kas regulēs apmācības pie darba devēja organizēšanu. Tai skaitā noteikts darba devēja pienākums pēc praktiskās apmācības pabeigšanas turpināt nodarbināt darbinieku attiecīgajā profesijā vēl vismaz sešus mēnešus, mēnesī izmaksājot vismaz valstī noteikto minimālo mēneša darba algu.


Написать комментарий