Daugavpils profesionālo skolu skolēnu zināšanas Latvijas un pasaules vēsturē ir pasliktinājušās

foto Jumava
foto Jumava

Kārtējā preses konferencē Daugavpils domē Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova pastāstīja par centralizēto eksāmenu rezultātiem, paziņojot, ka par nepatīkamu pārsteigumu kļuva Daugavpils vispārizglītojošo skolu skolēnu latviešu valodas eksāmena rezultāti un pilsētas profesionālo skolu skolēnu Latvijas un pasaules vēstures eksāmenu rezultāti.

Izrādījās, ka valsts valodas eksāmena zemie rezultāti ir saistīti ar to, ka šogad cittautu mācībvalodas skolas kārtoja vienotu eksāmenu ar skolām, kurās apmācības notiek valsts valodā. Šogad liela uzmanība tika pievērsta gramatikai, nevis mutiskajai daļai, kurā agrāk skolēniem bija iespējams iegūt balles.

M.Isupova paskaidroja, ka agrāk pedagogi orientējās uz to, lai bērniem iemācītu runātprasmes, šobrīd šīs prasmes eksāmenā netiek vērtētas. Tas nenozīmē, ka skolu beidzēji nerunā latviešu valodā, atzīmēja M.Isupova, atgādinot, ka daudzus priekšmetus mūsu skolēni kārtoja valsts valodā. Nākamgad valsts valodas novērtējuma sistēma tiks labāk apgūta un pedagogi centīsies veidot mācību procesu tādā veidā, lai tiktu sasniegti labāki rezultāti.

Taču, ja latviešu valodas eksāmena zemos rezultātus var izskaidrot, tad profesionālo skolu skolēnu zināšanu pasliktināšanos vēsturē uzreiz par 15% M.Isupova nevarēja izskaidrot, atzīmējot, ka minētajā jautājumā vēl jātiek skaidrībā.

Neskatoties uz zemākiem rezultātiem dažos priekšmetos, salīdzinājumā ar pagājušo gadu augstākie rezultāti tika sasniegti angļu valodā un matemātikā. Zīmīgi, ka matemātikas rezultāti skolās uzlabojas par 13,01%. Daugavpils skolēnu rezultāti krievu valodā, fizikā, bioloģijā un ķīmijā ir augstāki nekā vidējie rezultāti valstī.


Написать комментарий