Rēzeknē prese apspriež „Mazo pilsētu” problēmas

foto gorod.lv
foto gorod.lv

19.jūlijā Rēzeknē notika III Starptautiskais Baltijas reģiona reģionālās preses forums, Foruma tēma – „Mazās pilsētas”. Pasākumu organizēja Krievijas-Baltijas mediju centrs un Rēzeknes pilsētas dome.

Forumā piedalījās Baltijas valstu un Krievijas varas pārstāvji, speciālisti ekonomikas jomā, kā arī mazo pilsētu reģionālās preses galvenie redaktori. Diskusijas gaitā tika apspriesti mazo pilsētu attīstības jautājumi, pēcindustriālā laika ekonomiskās un demogrāfiskās problēmas, kā arī preses loma sabiedrības informēšanā.

Atklājot Forumu, Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs teica: „Reģionālās preses un mazo pilsētu tēmas ir savstarpēji saistītas. Kādā veidā attīstās mazās pilsētas, tā attīstās arī prese. Šodien runāsim par to, ko prese var darīt pilsētas attīstības labā, jo prese ir ceturtā vara”.

Foruma dalībniekiem bija iespēja apspriest ne tikai mazo pilsētu problēmas, kas ir līdzīgas gan Baltijas valstīs, gan Krievijā, bet arī izejas no esošajām situācijām. Kopīgas problēmas ir iedzīvotāju prombraukšana un rezultātā pilsētu novecošana; līdzekļu trūkums, lai attīstītu infrastruktūru; uzņēmumu slēgšana. Kā galvenais problēmu risinājums tika minēta valsts politika, kas būtu vērsta uz mazo pilsētu attīstību.

Pastāv mazo pilsētu attīstības vairākas koncepcijas un programmas, taču, kā atzīmēja Foruma dalībnieki, tas neglābs pilsētas no migrācijas. Ja Krievijai tā ir iekšējā migrācija, tad Baltijas valstīs notiek iedzīvotāju migrācija uz rietumiem un cilvēki pārsvarā neatgriežas dzimtenē. Daži referenti piedāvāja ar to samierināties un viņu mazo pilsētu nākotnes vīzija ir pilsētas-pensionāres ar attiecīgo infrastruktūru.

Visi dalībnieki pauda viedokli, ka mazās pilsētas ir mājīgas un dzīvei labvēlīgas vietas, kurām piemīt sava „rozīnīte”. Mazo pilsētu pasargāšana no izmiršanas ir kopīgs pilsētas, valsts varas un preses darbs.



Написать комментарий