Sojas cena pasaulē sasniegusi vēsturisku maksimumu

foto theaustintimes.com
foto theaustintimes.com

Ceturtdien Čikāgas elektroniskās tirdzniecības biržā sojas pupiņu cenas sasniegušas vēsturisku maksimumu. Saskaņā ar "Bloomberg" vēstīto novembra fjūčeru jeb nākotnes līgumu vērtība sojai pieaugusi līdz 16,38 ASV dolāriem (9,4 latiem) par vienu bušeli (aptuveni 36 litriem).

Iepriekšējais sojas cenas maksimums fiksēts 2008.gada jūlijā – toreiz cena par bušeli pieauga līdz 16,37 ASV dolāriem.

Šogad turpina sadārdzināties arī kvieši – septembra fjūčera cena pieaugusi līdz 9,14 dolāriem (5,2 latiem) par bušeli, bet kukurūzas – līdz 12,39 dolāriem (septiņiem latiem) par bušeli.

Cenas labībai un citām lauksaimniecības kultūrām aug pēc ASV piemeklējušā lielā sausuma, kas ir lielākais kopš 1956.gada. ASV ir lielākā sojas un kukurūzas ražotāja pasaulē.

Pagājušajā nedēļā ASV iestādes pazemināja prognozi kukurūzas ražai pasaulē – no iepriekš lēstajām 950 miljoniem tonnu līdz 905 miljoniem tonnu.

Turklāt, ASV Lauksaimniecības ministrija arī paziņoja, ka lielākā kviešu ražotāja pasaulē – Krievija -, visticamāk, pazeminās kviešu ieguves prognozi. Arī Krievija cieš no sausuma, un tiek lēsts, ka valstī šogad novāks 49 miljonus tonnu kviešu, kas ir mazāk par iepriekš lēstajiem 53 miljoniem tonnu.


Написать комментарий