Karstums palielina autovadītāja reakcijas laiku

foto forum.tradeford.com
foto forum.tradeford.com

Pētījumi liecina, ka augstas gaisa temperatūras ietekmē, kas padara mūs vieglāk aizkaitināmus un nogurušākus, ievērojami samazinās koncentrēšanās spējas un palielinās reakcijas laiks.

Veikto testu rezultāti liecina, ka autovadītāja reakcijas laiks var palielināties pat par 22%, ja automašīnā temperatūra sasniedz 27 grādus, salīdzinot ar situāciju, ja automašīnā temperatūra ir 21 grāds. Vērts atzīmēt, ka arī Latvijā īpaši karstās dienās gaisa temperatūra var pārsniegt 25 grādus pat septembrī.

"Mums jāatceras saglabāt braukšanai ērtus apstākļus, ieskaitot temperatūru. Ja automašīna ir aprīkota ar gaisa kondicionieri, to ieteicams lietot karstās dienās. Automašīnas bez gaisa kondicioniera vajadzētu vēdināt, izmantojot ventilāciju vai atverot logus," iesaka "Renault" Braukšanas skolas direktors.

Francijas pētnieki, kuri pamanīja satiksmes negadījumu skaita palielināšanos karstā laikā, skaidro, ka viens no šī fenomena iemesliem ir īsāks un trauslāks miegs naktī, ko izraisa augstā gaisa temperatūra. "Autovadītājs, kuram ir miega trūkums, rada draudus satiksmes drošībai, jo nogurums negatīvi ietekmē koncentrācijas spējas un reakcijas laiku. Tas var veicināt arī to, ka autovadītājs pārprot signālus," skaidro "Renault" instruktori. Statistikas dati liecina, ka aptuveni 10–15% nopietnu satiksmes negadījumu cēlonis ir tieši autovadītāja nogurums.

Karstums ietekmē ne tikai autovadītāju, bet arī pasažierus. Atrašanās slēgtā stāvēšanai novietotā automašīnā pat tad, ja gaisa temperatūra ārā nav pārāk augsta, bet laiks ir vienkārši saulains, var būt bīstama veselībai un pat dzīvībai. Tikai 20 minūšu laikā temperatūra automašīnā var palielināties par 30 grādiem. "Bērna vai dzīvnieka atstāšana automašīnā nav pieņemama. Ar loga atvēršanu vien nepietiek, jo tas nenodrošina pietiekamu gaisa cirkulāciju," brīdina "Renault" instruktori.

Saulainās un karstās dienās ieteicams veltīt īpašu uzmanību bērniem un dzīvniekiem, kas atstāti automašīnās. Ja jūs pamanāt tos ieslēgtus automašīnā, nekavējoties informējiet par to policiju un glābšanas dienestus.


Написать комментарий