“Metalurgs” uzņems poļus, “Skonto” viesosies Horvātijā

foto sportacentrs.com
foto sportacentrs.com

Šovakar "Liepājas metalurgs" un "Skonto" aizvadīs UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas 2. kārtas pirmos mačus. Liepājnieki savās mājās plkst. 18:00 uzņems Varšavas "Legia", bet rīdzinieki plkst. 21:30 Horvātijas pilsētā Splitā tiksies ar vietējo "Hajduk".

"Metalurgs" centīsies pārsteigt poļus

"Metalurgs" Eiropas līgas ceļojumu šosezon sāka no kvalifikācijas 1. kārtas, kurā bez sarežģījumiem tika galā ar Sanmarīno komandu "La Fiorita". Izbraukumā gūta uzvara ar 2:0, bet savā laukumā uzvarēts ar 4:0. Ja 1. kārtā kurzemnieki bija sava pāra favorīti, tad 2. kārtā tā vairs nebūs, jo pretī nāk komanda ar lielām tradīcijām un iespaidīgu sasniegumu vēsturi – Varšavas "Legia".

"Legia" astoņas reizes uzvarējusi Polijas Ekstraklasē jeb augstākajā līgā, pēdējo reizi pie zelta tiekot 2006. gadā. Pēdējos divos gados Varšavas komanda izcīnīja 3. vietu. "Legia" ir pašreizējā savas valsts kausa ieguvēja, šo trofeju izcīnot 15. reizi (rekords). Uz Eiropas skatuves divreiz sasniegti pusfināli – 1970. gadā Čempionu kausā (tagad Čempionu līga), bet 1991. gadā Kausu ieguvēju kausā – turnīrā, kas vairs neeksistē. Pagājušajā sezonā "Legia" Eiropas līgā iekļuva 1/16 finālā, kur piekāpās Lisabonas "Sporting" – 2:2 un 0:1.

Varšavas komandas sastāvu pārsvarā veido vietējie futbolisti, taču ir arī daži spēcīgi ārzemnieki, no kuriem vislabāk zināmais ir serbu uzbrucējs Daniels Ļuboja, kurš izspēlējies gan Francijā, gan Vācijas Bundeslīgā. Tiesa, šobrīd 33 gadus vecais uzbrucējs ir savainots. Izceļams arī Ļubojas tautietis Miroslavs Radovičs, 28 gadus vecs pussargs, kurš šajā komandā spēlē jau no 2006. gada. "Legia" aizsardzības balsts ir 36 gadus vecais Mihals Ževļakovs, kuram ir vairāk nekā 100 spēļu Polijas izlasē.

Poļi apzinās, ka ir favorīti un to arī neslēpj. Tiesa, "Legia" piesardzību varētu radīt tas, ka komandai šī būs pirmā oficiālā spēle šajā sezonā, līdz šim nospēlētas vairākas pārbaudes spēles. "Legia" galvenais treneris Janis Urbans runā skaidru valodu: "Teorētiski "Liepājas metalurgs" ir daudz vājāka komanda par mūsējo. Mēs esam izteikti pāra favorīti. Tiesa, dažādi piemēri rāda, ka mēdz notikt sensācijas. Mūsu pretiniekiem šobrīd rit sezona, bet mums tā būs pirmā oficiālā spēle sezonā. Nespējam iztēloties, ka varētu šo kārtu nepārvarēt. Respektēsim pretinieku, cīņasspars un apņēmība būs vajadzīgajā līmenī. Visam jābūt labi. Pirms tam speciāli šī dueļa sakarā aizvadījām pārbaudes spēli ar līdzīga stila pretinieci Paņevežas "Ekranas"."

Liepājnieku treneris Dmitrijs Kalašņikovs Kalašņikovs spēli ar "Legia" nosauca ne tikai par smagu pārbaudījumu pret spēcīgu oponentu, bet arī par futbola svētkiem, jo nemaz tik bieži Liepājā spēlēt ar tāda līmeņa komandām neizdodas. Pie tam arī skatītāju tribīnēs būs ļoti daudz, kas sezonas gaitā ir retums.

"Metalurgam" slimības dēļ šodien nevarēs palīdzēt pieredzējušais pussargs Andrejs Prohorenkovs. Vidējā līnijā nav skaidrs bijušā kapteiņa Toma Tamošauska statuss. Viņš varētu palikt rezervē, vietu sastāvā atdodot jaunajam Iļjam Šadčinam. Domājams, ka liepājnieki spēlēs ar izteiktu aizsardzības shēmu un izmantos tikai vienu uzbrucēju. Mačs Liepājā sāksies plkst. 18:00, to tiešraidē varēs redzēt Sportacentrs.com.

Iespējamais "Metalurga" sākumsastāvs
Doroševs – Surņins, Kļava, Bagužis, Mežs, Mihadjuks – Soloņicins, Savaļnieks, Šadčins, Afanasjevs – Kamešs

"Skonto" pārbaudījums karstajā Splitā

Plkst. 21:30 savu pirmo šī sezonas maču Eirokausos aizvadīs Latvijas kausa ieguvēja Rīgas "Skonto", kuru gaida nopietns pārbaudījums Splitā, kur rīdzinieki spēkosies ar Horvātijas pagājušās sezonas otro spēcīgāko komandu "Hajduk". Sudrabu pašmāju čempionātā "Hajduk" izcīnījuši pēdējos četros gados, bet par čempioni pēdējo no sešām reizēm Splitas komanda kļuva 2005. gadā.

Eiropā labākie rezultāti ir UEFA kausa pusfināls 1984. gadā. Pusfināls sasniegts arī Kausu ieguvēju kausā 1973. gadā, bet Eiropas visprestižākajā turnīrā Čempionu līgā 1995. gadā nokļūts līdz ceturtdaļfinālam, kurā zaudēts Amsterdamas "Ajax" – 0:0, 0:3. Pagājušajā sezonā Eiropas līgā zaudēts kvalifikācijas 3. kārtā, divreiz ar 0:1 zaudējot "Stoke".

Klubā, kurā karjeru savulaik sākuši tādi labi zināmi horvātu futbolisti kā Darijo Srna, Stipe Pletikosa, Slavens Biličs, Igors Štimacs, Roberts Jarni, Igors Tudors u.c., šobrīd, tāpat kā "Skonto" uzsvaru liek uz vietējiem jauniešiem, kuriem ir iespējas augt slavenajā "Hajduk" akadēmijā.

Kamēr "Skonto" sezona jau rit pilnā sparā, "Hajduk" tikai šodien aizvadīs pirmo oficiālo spēli jaunajā sezonā. Mačs notiks 35 000 skatītāju uzņemt spējīgajā "Stadion Poljud". Papildus sarežģījumus "skontiešiem" radīs ne vien "karstie" Horvātijas fani, bet arī vārda tiešajā nozīmē karstie laika apstākļi. Spēlei karstumā rīdzinieki gatavojas īpaši.

"Hajduk" bez šaubām spēlēs tikai uz uzvaru. Splitas komandas galvenais treneris Mišo Krstiševičs atzina, ka par 2-3 vietām sastāvā vēl nav drošs: "Man vēl ir nelielas šaubas par sastāvu, jo ir 8-9 spēlētāji, par kuru iziešanu laukumā nešaubos. Mēs esam redzējuši 6-7 "Skonto" spēles. 18 čempionāta spēlēs viņi ir ielaiduši tikai 13 vārtus. Šī komanda var spēlēt aizsardzībā ar visiem 11 spēlētājiem savā laukuma pusē. "Skonto" ir tehniskā izpildījumā problēmas, ko tā spēj kompensēt ar sīkstumu."

Tāpat kā "Skonto", arī "Hajduk" ir vēlmes sastāva papildināšanā (konkrēti vārtsargs un uzbrucējs), taču to neļauj darīt ierobežotās finanses. Krstiševičs atklāja, ka komanda šodien savus skatītājus centīsies iepriecināt ar uzbrūkošu futbolu, bet no kļūdām, kas jaunai komandai var gadīties, viņš nebaidās.

"Skonto" Horvātijā bez jebkādiem pārsteigumiem spēlēs no aizsardzības, cenšoties izmantot pretuzbrukumus. Tiesa, rīdzinieku sastāvā gaidāms viens pārsteigums vidējā līnijā, kur Sergija Šmatovaļenko vietu varētu ieņemt līdz šim pārsvarā aizsardzībā spēlējušais Adils Ibragimovs, kurš centra pussargu pāri veidos ar Aleksandru Fertovu. Ibragimova ielikšana šajā pozīcijā skaidrojama ar viņa spēju iedot labākas piespēles un kvalitatīvāk pieturēt bumbu. Citu pārsteigumu, visticamāk, nebūs. Spēle tiešraidē būs redzama internetā.

Iespējamais "Skonto" sākumsastāvs
Māliņš – Gjorgijevskis, Savčenkovs, Maksimenko, Amirhanovs – Rioss, Ibragimovs, Fertovs, Siņeļņikovs – Blanks, Labuks

19.07.2012 , 18:00

sportacentrs.com


Написать комментарий