ASV brīdina Sīriju nezaudēt kontroli pār ķīmiskajiem ieročiem

foto topwar.ru
foto topwar.ru

Reaģējot uz medijos izskanējušo informāciju, ka Sīrijā pārvietoti ķīmiskie ieroči, ASV piektdien brīdinājušas Sīrijas amatpersonas, ka tās tiks sauktas pie atbildības, ja nespēs nosargāt valsts ķīmisko ieroču krājumus.

Laikraksts "The Wall Street Journal" ceturtdien ziņoja, ka izlūkošanas informācija liecina par ķīmisko ieroču pārvietošanu Sīrijā, bet pārvedumu iemesli nav zināmi.
Laikraksts ziņoja, ka vairākas ASV amatpersonas māc bažas, ka šie ieroči varētu tikt izmantoti pret nemierniekiem vai civiliedzīvotājiem, bet citi uzskata, ka ķīmiskie ieroči tiek slēpti no nemierniekiem vai Rietumu spēkiem.

"Mēs esam atkārtoti skaidri izteikušies, ka Sīrijas valdībai ir pienākums sargāt savus ķīmisko ieroču krājumus," ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones vizītes laikā Kambodžā žurnālistiem norādīja ASV Valsts departamenta preses pārstāve Viktorija Ņūlenda.

"Starptautiskā sabiedrība sauks pie atbildības visas Sīrijas amatpersonas, kas neievēros šo pienākumu," uzsvēra Ņūlenda.

"The Wall Street Journal" rakstīja, ka ASV prezidenta Barakas Obamas administrācija ir "sevišķi noraizējusies par Sīrijas zarīna gāzes krājumiem".
Tiek uzskatīts, ka Sīrijai ir arī iprīta gāzes un cianīda rezerves.

"Ir ļoti svarīgi, lai Sīrijas režīms saglabātu kontroli (..) pār šiem ļoti bīstamajiem ieročiem. (..) Mūsu novērtējums paliek tāds, kāds bijis jau labu laiku, Sīrijas režīms kontrolē savus ķīmisko ieroču krājumus. Mēs cieši sekojam līdzi, ne tikai Savienotās Valstis, bet visa starptautiskā sabiedrība," norādīja Pentagona preses pārstāvis Džordžs Litls.


Написать комментарий