Par manipulācijām ar 'Libor' likmi bankām draud 22 miljardu dolāru sods

foto kerrhenderson.com
foto kerrhenderson.com

Divpadsmit pasaules lielākajām bankām, kas piedalījās Londonas starpbanku procentu likmes "Libor" (London Interbank Offered Rate) veidošanā un pieķertas manipulācijās ar šo likmi, draud naudas sods līdz pat 22 miljardiem ASV dolāru (aptuveni 11 miljardi latu).

"The Financial Times" (FT) vēsta, ka jūnijā banka "Barclays" kļuva par pirmo kredītiestādi, kuru Lielbritānijas varas iestādes sodījušas par manipulācijām ar starpbanku procentu likmi "Libor". Bankai jāsamaksā 453 miljonus ASV dolāru (aptuveni 226 miljoni latu).

Tagad sodi draud arī citām lielākajām bankām, vēsta laikraksts. "Runa ir tikai par iespējamu manipulāciju ar starpbanku procentu liku, apsūdzības par nelikumīgu trastu darbību netiek izvirzītas," norāda FT.

"Libor" jau 26 gadus ir etalons, lai noteiktu kredīta cenu un finanšu tirgus darījumu nosacījumus. Izrādījās, ka bankas koriģējušas šo likmi, ņemot vērā savas vajadzības.

"Libor" likmi nosaka banku grupa, kurā ietilpst arī ASV "Citigroup" un "JP Morgan", britu "HSBC" un "RBS", "Deutsche Bank", Šveices "UBS".

Jau ziņots, ka ASV, Eiropas un Āzijas finanšu tirgus regulatori pārbauda virkni pasaules lielāko banku, kas tiek turētas aizdomās par manipulācijām ar starpbanku kreditēšanas tirgus likmēm.

Pēc britu un amerikāņu regulatoru domām, jau sodītā "Barclays" banka esot piegādājusi melīgu informāciju par banku aizņēmumu vērtību, tādējādi mēģinot radīt uzticamas finanšu institūcijas imidžu. Pasaules finanšu krīzes laikā – no 2007.līdz 2009.gadam – bankas darbinieki ar nodomu uzrādījuši pazeminātas starpbanku kreditēšanas likmes, lai radītu iespaidu, ka "Barclays" neradīsies problēmas un ka tai nenāksies aizņemties papildu resursus par daudz augstākām likmēm no saviem konkurentiem.


Написать комментарий