Lūdz ST atcelt aizliegumu tirgū tirgot cigaretes

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Latvijas Tirgu savienība (LTA) Satversmes tiesā (ST) iesniegusi pieteikumu par tabakas izstrādājumu tirgošanas tirgos aizlieguma atbilstību Satversmei, portālu "Delfi" informēja LTA valdes priekšsēdētāja Aiga Šmite.

Pieteikums ST iesniegts par likuma "Par tabakas izstrādājumu ražošanas, realizācijas, reklāmas un smēķēšanas ierobežošanu" 7.panta otrās daļas sestā punkta atbilstību Satversmes 91.pantam, kas paredz, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā.

Pieteikumu iesnieguši biedrība "Latvijas Tirgu savienība" un vēl trīs lielāko Latvijas teritoriju, kurām piešķirts tirgus statuss, pārvaldītāji – SIA "Liepājas Pētertirgus", SIA "Rēzeknes Centrāltirgus" un SIA "Ditton nams", kas pārvalda tirgu Daugavpilī.

Pieteikumā Satversmes tiesas uzmanība vērsta uz diskriminējošajiem likumā noteiktajiem ierobežojumiem, kuri kopš 2004.gada 1.februāra nosaka aizliegumu tirdzniecībai ar tabakas izstrādājumiem teritorijās, kurām piešķirts tirgus statuss.

Minētā likumprojekta anotācijā norādīts, ka ar grozījumiem tirgu teritorijās tiks veicināta lauksaimniecības preču tirdzniecība, atvieglots tiesībsargājošo institūciju darbs cīņā ar kontrabandas tabakas izstrādājumiem un samazināta tabakas izstrādājumu, kā atkarību veicinošu vielu pieejamību.

Pieteikuma iesniedzēji, izvērtējot likuma normu, tās pamatojumu un īstenošanu, uzskata, ka teritorijas, kurām noteikts tirgus statuss, salīdzinājumā ar citiem preču mazumtirdzniecības dalībniekiem, nostādītas nevienlīdzīgos apstākļos.

Apstrīdētā norma paredz atšķirīgu attieksmi pret personām, kuras veic uzņēmējdarbību teritorijās, kurām noteikts tirgus statuss, taču šādai attieksmei nav objektīvs un saprātīgs pamats. Pieteikuma iesniedzēji atzīst likuma normas leģitīmo mērķi, bet uzskata, ka izvēlētie līdzekļi pārkāpj vienlīdzības principu un nav samērīgi, turklāt ar tiem nav iespējams sasniegt likuma normas ieviešanas mērķi, līdz ar to labums, ko iegūst sabiedrība, nav lielāks par tirgotāju tiesībām nodarīto kaitējumu.

Jau ziņots, ka Ministru kabineta komiteja iepriekš noraidīja likuma grozījumus, kas ļautu atkārtotu cigarešu tirdzniecību tirgos. Patlaban spēkā esošais likums "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" noteic, ka tabakas izstrādājumus aizliegts pārdot teritorijās, kurām piešķirts tirgus statuss.


Написать комментарий