'LatRosTrans' un baltkrievu strīds par bufernatu atkal nonāk tiesā

foto delfi.lv
foto delfi.lv

SIA "LatRosTrans" (LRT) lūgusi Augstākajai tiesai atcelt lēmumu par uzņēmuma cauruļvados esošās tehnoloģiskās naftas jeb bufernaftas apķīlājumu par labu Baltkrievijas kompānijai "Polocktransneft Družba", jo tā neko nav darījusi apķīlājuma izpildei un nav atsaukusies LRT aicinājumam pārvietot apķīlāto naftu citur, liecina LRT paziņojums biržai "Nasdaq OMX Riga".

LRT piederošajā naftas cauruļvadā "Polocka-Ventspils" atrodas ievērojams daudzums tehnoloģiskās naftas, kam tiesa ir uzlikusi apķīlājumu par labu "Polocktransneft Družba".

Latvijas uzņēmums pēdējās nedēļās aktīvi aicinājis Baltkrievijas kompāniju pildīt tiesas lēmumu, attiecīgi sedzot arī apķīlātās naftas glabāšanas izmaksas. LRT pieprasījis, lai "Polocktransneft Družba" nodrošina 109 000 tonnu naftas uzglabāšanu citur, neizmantojot LRT piederošo infrastruktūru.

Tomēr "Polocktransneft Družba" nav oficiāli atbildējis uz LRT lūgumu pārvietot apķīlāto naftu, un neviens tiesu izpildītājs neko nav darījis naftas apķīlāšanai. LRT norāda, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kamēr tiesas lēmums nav iesniegts izpildei uzņēmums nav ierobežots rīkoties ar apķīlāto mantu, teikts paziņojumā biržai.

LRT arī apgalvo, ka "Polocktransneft Družba" jau ilgstoši nav izradījis interesi par tiesas lēmuma izpildi.

Tāpēc LRT ir iesniegusi atkārtotu pieteikumu tiesā, lūdzot atcelt piemēroto prasības nodrošinājumu - naftas apķīlājumu. LRT uzskata, ka turpmākai naftas apķīlājuma saglabāšanai nav pamata, jo ir acīmredzams, ka "Polocktransneft Družba" nevēlas vai finansiāli nespēj nodrošināt tik liela apjoma naftas apķīlāšanu un līdz ar to arī glabāšanas izmaksu segšanu.

Pirms gada "Polocktransneft Družba" iesniedza tiesā prasību, uzskatot, ka tehnoloģiskā nafta 150 000 tonnu apmērā, kas atrodas "LatRosTrans" naftas vados, pieder viņiem. LRT īpašnieces, AS "Ventspils nafta" pārstāvji iepriekš pauduši uzskatu, ka tiesā Baltkrievijas puse centusies lietas izskatīšanu pēc būtības novilcināt, to politizēt un vairākas reizes mainījusi savu skaidrojumu - kādā veidā "Polocktransneft Družba" it kā ieguvis īpašumtiesības uz tehnoloģisko naftu, kas jau gandrīz 20 gadus atrodas "LatRosTrans" naftas vados.

2010.gada 7.decembrī tiesa, nodrošinot "Polocktransneft Družba" prasību, aizliedza "LatRosTrans" lietot un/vai izmantot tehnoloģisko naftu, kas atrodas "LatRosTrans" piederošajā naftas vadā Polocka-Ventspils Latvijas teritorijā. Vienlaikus tiesa noraidīja Baltkrievijas uzņēmuma lūgumu apķīlāt arī to naftu 40 000 tonnu apmērā, kas jau bija izsūknēta no cauruļvada Polocka-Ventspils, uzskatot, ka šīs naftas apķīlājumam nav nekāda pamata.

"LatRosTrans" pieder divi Latvijas teritorijā esošie naftas cauruļvadi: Polocka-Mažeiķi un Polocka-Ventspils, pa kuriem pēdējos gados nafta nav pārvietota. Savukārt naftas produktu vads Polocka-Venstpils joprojām aktīvi nodrošina dīzeļdegvielas piegādi.

"LatRosTrans" ir Baltijas valstīs lielākais Latvijas un Krievijas kopuzņēmums, kurā partneriem no Krievijas puses - AS "Transņefteprodukt", kas ir "Transņeft" meitasuzņēmums, pieder 34% kapitāla daļu, bet AS "Ventspils nafta" - 66%.


Написать комментарий