Latviešu biedrības vadītājs piedāvāja izveidot Daugavpilī lielu pieminekli par godu Latvijai

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vakar notikušajā Domes Izglītības un kultūras komitejas sēdē Latviešu biedrības vadītājs Jānis Bružiks piedāvāja izveidot Daugavpilī Latvijai veltītu pieminekli. Jo īpaši tāpēc, ka pēc 6 gadiem mūsu valsts svinēs Latvijas valsts 100 gadu jubileju.

Bružika kunga argumenti ir vienkārši un saprotami – daugavpiliešiem ir nepieciešama vieta, kas varētu apvienot mūsu pilsētā dzīvojošo dažādu nacionalitāšu cilvēkus un veicināt sabiedrības integrāciju. Turklāt, pilsētniekiem un viesiem rastos lieliska iespēja uzlikt ziedus pie pieminekļa ne tikai valsts svētkos, bet arī parastajās dienās, šādā veidā paužot mīlestību un cieņu pret dzimto valsti.
Pēc Latviešu biedrības vadītāja vārdiem, šāda veida iecere vietējiem latviešiem bija radusies jau 1939.gadā, bet nez kāpēc tā netika realizēta. Pašlaik šī ideja pakāpeniski kļūst konkrētāka un tā ir ieguvusi Daugavpils nacionālo biedrību atbalstu. Iecerētajam piemineklim pat ir piedāvājuši rezervēt vietu, kur agrāk atradās kinoteātris „Celtnieks” pilsētas centrā.

Jānis Bružiks Gorod.lv pastāstīja, ka 6 gadi līdz jubilejas datumam ir salīdzinoši neliels laika posms, tāpēc jau iepriekš jāsāk gatavoties. „Prieks, ka pilsētas Domes Izglītības un kultūras komiteja ir atbalstījusi mūsu iniciatīvu. Pieminekļa izveidošana ir nopietns un laikietilpīgs pasākums, kas prasa daudz enerģijas un līdzekļu, tāpēc jau tagad jāsāk nodarboties ar šo projektu, izdomāt piemiņas vietas nosaukumu, piesaistīt finansējumu.
Protams, gribētos, lai piemineklis būtu grandiozs gan pēc idejas, gan pēc idejas realizācijas. Manuprāt, māksliniekus gaida sarežģīts darbs. Piemēram, Rēzeknē ir šāda veida piemineklis – tā ir Māra, bet mums nekā nav. Tas noteikti ir jālabo”, - ir pārliecināts Jānis Bružiks.

Deputāts Ivars Šķinčs atzīmēja, ka nav pieļaujami, ka Daugavpilī – Latgales galvaspilsētā – nav Latvijas valsts veltītajam piemineklim.
Deputāti vienbalsīgi atbalstīja šo iniciatīvu, bet vicemērs Vitālijs Azarevičs pateicās Latviešu biedrībai par latviešu valodas un kultūras popularizēšanu mūsu pilsētā.


Написать комментарий