“Daugava” ar Baltijas dueli uzsāks Eirokausus

foto sportacentrs.com
foto sportacentrs.com

Šovakar plkst. 19:30 Marijampolē Daugavpils "Daugava" aizvadīs Eiropas līgas 1. kvalifikācijas kārtas pirmo maču pret vietējo "Sūduva". Portāls Sportacentrs.com ziņos par visiem svarīgākajiem notikumiem Lietuvā.

Mazliet iz vēstures

"Daugavai" šis būs otrais mēģinājums pārvarēt Eiropas līgas 1. kārtu. Iepriekšējā gadā daudzi no vienības gaidīja panākumus, taču jau pirmajā mājas spēlē ar 0:5 tika zaudēts norvēģu "Tromso". Lai arī atbildes mačā izdevās nospēlēt cienīgāk (1:2), īsta gandarījuma par parādīto sniegumu nebija. Starp citu, vienīgo kluba gūto vārtu autors Eirokausos Mamuka Gongadze būs ierindā arī šoreiz. "Daugava" iepriekšējā sezonā ne tikai pirmo reizi tika uz Eiropas skatuves, bet arī pirmo reizi ieguva Latvijas čempionāta medaļas. Laiks atvērt jaunu lapaspusi komandas vēsturē.
"Sūduvai" izlašnieki, brazīlietis un cienīts treneris

Jāsaka, ka šoreiz izloze bija krietni vien veiksmīgāka, zinot to, ka pretī varēja tikt Zviedrijas un Baltkrievijas klubi. Marijampoles "Sūduva" varbūt nav tas vislabākais variants, tomēr arī sliktākais noteikti nē [pēc izlozes Daugavpils puse neslēpa prieku par izlozi]. "Sūduva", kas mājas spēles aizvada vairāk nekā sešus tūkstošus ietilpīgajā stadionā (salīdzinājumam – "Daugavas" mājas laukuma tribīnes ir teju sešas reizes mazākas), Eirokausos spēlē regulāri kopš 2006. gada, taču lieli panākumi ir izpalikuši. Pēdējos gados tā uzreiz sāka dalību no 2. kārtas, bet šoreiz nāksies sākt no pašas apakšas.

Komandas sastāvā ir Ričards Benušis, kurš mums labi pazīstams ar spēlēšanu "Liepājas Metalurgā". Komandas lielākā zvaigzne ir Povils Lukšis, kurš savulaik bija tuvu nokļūšanai "Ventspils" rindās, kā arī spēlējis Lietuvas izlasē. Viņš arī vairākkārt bijis Lietuvas čempionāta rezultatīvākais futbolists. Uzbrukuma smailē Lukšis varētu būt bīstamākais. Futbola cienītājiem ar stāžu būs pazīstams arī pieredzējušais aizsargs Nerijus Radžus, bet vēl virkne futbolistu ir bijuši vai nu Lietuvas lielajā izlasē vai arī jaunatnes komandās. No leģionāriem jāizceļ no Skotijas "Hearts" [šim klubam ar Lietuvu ir ciešas saknes] īrētais Kreigs Tomsons, kā arī brazīlietis Rafaels Ledesma, no kura gan šogad bija gaidīts vairāk. Pavisam nesen komandas vārtu līniju pastiprinājis bijušais "Daugavas" vārtu vīrs Pāvels Davidovs. Atgādināsim, ka tieši "Sūduvā" nopietnāku atpazīstamību pirms vairākiem gadiem izpelnījās Latvijas pussargs Ivans Lukjanovs.

Komandu vada pieredzējušais Virgīnijs Ļubšis, kurš ir bijis Lietuvas jaunatnes izlases galvenais treneris, kā arī strādājis ar nacionālo komandu. Vairākkārt viņa vadītie klubi izcīnījuši zelta medaļas vietējā čempionātā. Ļubšis pirms gaidāmās cīņas bija piesardzīgs: ""Daugava” ir laba, sabalansēta komanda ar vairākiem pieredzējušiem izpildītājiem. Šogad tā spēlē labi, kaut gan pēdējos mačos nav sekmējies. Mums nav jāsatraucas par zaudējumu iepriekšējā kārtā „Ekranas” (2:3). Puiši jau ir atguvušies, tas ir labi, jo viņiem ir jāspēlē atbrīvoti, tikai tad būs rezultāts. Kopumā uzskatu, ka izloze mums bija veiksmīga."

Brazīlietis Ledesma pirms spēles par "Daugavu” neko daudz nevarēja pateikt: "Esmu vērojis vairāku spēļu video ierakstus, tomēr neko īpašu par šo komandu nevaru pateikt. 2. jūnija pārbaudes cīņā es nepiedalījos [šis pārbaudes mačs noslēdzās ar rezultātu 2:2]. Ja jau tā spēlē Eiropas līgā, tā ir laba komanda.”

"Daugava" ar optimālu sastāvu un piesardzību

Piesardzīgi pirms spēles bija arī "Daugavas" futbolisti, paslavējot pretinieku. Piemēram, komandas kapteinis Mihails Ziziļevs izteicās, ka spēlēt nebūs viegli, pie tam vēl izbraukumā. Šī iemesla dēļ, iespējams, tiks vairāk spēlēts no aizsardzības. Viņaprāt, šajā pārī klāsies smagi, bet uzvarēt ir iespējams. Komandas galvenais treneris Ivans Tabanovs: "Ļoti labi nokomplektēts klubs, kuram patīk uzbrukt. Esam pamatīgi pētījuši pretinieku snaiperus, kurus ir jāapstādina. Ja nepieļausim kļūdas aizsardzībā, viss būs kārtībā. Pats klātienē vēroju spēli pret "Ekranas", kad "Sūduva" zaudēja tieši muļķīgu kļūdu dēļ. Mēs nedrīkstam tādas pieļaut."

Latvijas čempionāta līdervienība uz spēli pret Lietuvas A līgā trešajā vietā esošo "Sūduva" dosies praktiski labākajā sastāvā. Savainots joprojām ir Maksims Rafaļskis, veselības problēmas ir arī Ērikam Kokinam. Šī iemesla dēļ ļoti svarīgi, ka komandu pastiprinājis nigērietis Stenlijs Ibe, kurš ilgus gadus spēlējis Čehijā. Šis uzbrucējs "Daugavā" trenējies jau vairākas nedēļas, pie tam ļoti reāla ir viņa došanās laukumā jau Lietuvā. Pēc savainojuma sadziedēšanas ierindā atgriezies arī Sergejs Jašins, kuru spēlējot šajā sezonā praktiski neesam. Tabanovam nāksies palauzīt galvu, kuru no aizsargiem likt klāt Georgijam Uļjanovam – Bidžinu Cincadzi vai Matiju Mihaļu. Aizsardzības malās priekšroka varētu tikt dota Jurijam Sokolovam un Dmitrijam Polovinčukam (varētu tikt arī Jevgēņijs Simonovs). Neatkarīgi no taktikas vidējā līnijā vietai būtu jāatrodas Mihailam Ziziļevam, Andrejam Kovaļovam, Vadimam Loginam. Ceturtais pussargs būs jāizvēlas starp Vladimiru Volkovu un Juriju Mamajevu. Diezin vai tik atbildīgā spēlē jau pamatsastāvā dosies Edgars Jermolajevs. Pamatsastāvā droša vieta ir Mamukam Gongadzem, kuram uzbrukumā varētu asistēt vai nu Ibe, vai Guntars Silagailis, bet tikpat labi "Daugava" var spēlēt tikai ar vienu izvirzīto uzbrucēju. Jautājumu par vārtsargu līniju nav – pirmais ir Kaspars Ikstens.

Pēdējās piecās Virslīgas spēlēs piedzīvoti divi "sausie" zaudējumi pret "Skonto" (0:2) un "Metalurgu" (0:3), kā arī ar identisko 2:0 apspēlētas "Jelgavas", "Jūrmalas" un "Gulbenes" vienības.

"Daugava" apmetusies labākajā pilsētas viesnīcā, bet uz maču izbrauca trešdienas pēcpusdienā. Tajā pašā dienā tika aizvadīts arī neliels treniņš, pēc kā futbolistus pārsteidza spēcīgs lietus, pērkona negaiss un arī zibens. Spēles sākums Marijampolē plkst. 19:30. Lētāko biļešu cenas ir apmēram divi lati. Portāls Sportacentrs.com darīs visu iespējamo, lai parādītu video tiešraidi.

Nu ko, starp "Sūduvu" un "Daugavu" jau ilgus gadus ir ļoti siltas attiecības, bet šoreiz par draudzību tiks aizmirsts!

05.07.2012 , 15:15

sportacentrs.com


Написать комментарий