Šodien Demenē notiks klusi skanošā opera par godu sarkanvēdera ugunskrupjiem

foto Peter Nyman
foto Peter Nyman

Šodien, 30.jūnijā, biedrība „Dabas koncertzāle” sadarbībā ar Daugavpils novada domi, Latgales zoodārzu un Demenes pagastu Demenes ciemā organizē unikālu koncertu, kurš nekad agrāk nav norisinājies Daugavpils apkārtnē un Latvijā kopumā.

Parasti Dabas koncertzāles pasākumos, kurus valstī rīko jau septiņus gadus pēc kārtas, Latvijas zinātnieki populārā formā stāsta par atsevišķiem mūsu floras un faunas pārstāvjiem, bet dzejnieki un mūziķi apdzied tos savos darbos.

Šāda veida pasākums notiks arī sestdien, 30.jūnijā, kad plkst.19:00 purvs pie pamestās mājas kļūs par zaļo koncertzāli, un slavenie mūziķi un amfībiju sugas pārstāvji ar romantisku nosaukumu Bombina bombina piedalīsies klusi skanošajā operas izrādē.

Šogad koncerts notiks sakarā ar gada dzīvnieku, par kuru ir kļuvis Bombina bombina, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē „klusi skanošs” - sarkanvēdera ugunskrupis.
Mūziķis Ingus Ulmanis teica, ka šai vardei ne tikai ir reti vokālie dotumi, bet arī neparastas acu zīlītes sirds formā. «Tas nozīmē, ka ugunskrupis dzied mīlestības valodā», - viņš ir pārliecināts.

Latgales zoodārza direktors Mihails Pupiņš pastāstīja, ka Latgale ir Eiropas ziemeļu daļa, kuru apdzīvo šī reta suga, pavisam Latvijā dzīvo tikai aptuveni 500 sugas pārstāvji. Mihails daudzus gadus nodarbojas ar sarkanvēdera ugunskrupju aizsardzību un saglabāšanu un uzskata, ka ļoti savlaicīgi šim procesam pievienojas arī mākslas pārstāvji.
Pasākumu veidos dažas daļas – pirmajā daļā visi interesenti 15 zinātnes darbnīcās varēs iepazīties ar klusi skanošās operas galveno varoni, otrajā – tiks lasīti stāsti un dzeja par godu pasākuma varonim, bet trešā daļa tiks veltīta mūzikai. Operu izpildīs Ingus Ulmanis, Aigars Voitišķis, Kaspars Tobis, Andris Sejāns, Valdis un Ruta

Muktupāveli un Anrijs Grīnbergs, kā arī vijoļu kvartets un, protams, sarkanvēdera ugunskrupji. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Visiem interesentiem iesakām paņemt līdzi pasi, jo pasākums notiks pierobežas teritorijā, kā arī segu, lai būtu ērtāk sēdēt uz zemes, jo gaisa temperatūra vakarā sasniegs ne vairāk kā 15 grādus.


Написать комментарий