Diplomāti: Annans rosina Sīrijā izveidot Asada un opozīcijas kopīgu pārejas valdību

foto taghribnews.com
foto taghribnews.com

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijā Kofi Annans ierosinājis izveidot šajā valstī pārejas laika valdību, kurā būtu gan pašreizējā Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma, gan opozīcijas pārstāvji, paziņoja diplomāti.

Šādu plānu atbalsta gan Krievija, gan ASV, Francija, Ķīna un Lielbritānija. Plāns par pārejas laika valdības izveidi Sīrijā tiks apspriests starptautiskajā sanāksmē, kad sestdien Ženēvā tiksies vairāku valstu ārlietu ministri, norādīja diplomāti, kas vēlējās palikt anonīmi.

Annana izstrādātais pārejas laika valdības plāna projekts paredz, ka tajā varētu iekļaut Asada valdības un opozīcijas pārstāvjus, bet iespēja darboties pārejas laika valdībā, kuras galvenais uzdevums būtu miera atjaunošana valstī, būtu liegta amatpersonām, "kuru klātbūtne var kaitēt pārejas procesam un vājināt valdības uzticamību vai mazināt tās centienus rast samierināšanu" konfliktējošos pušu starpā, kopsavilkumu par plānu sniedza kāds ANO diplomāts.

Savukārt kāds cits ANO diplomāts norādīja, ka plāns ierosina, ka pārejas laika valdībā nedarbosies Asads, kā arī vairāki opozīcijas pārstāvji, lai gan Asada automātiska izslēgšana no potenciālās valdības plānā nav paredzēta.

"Tas, ka Krievija pieņem plānu varētu būt jauna zīme, ka tā ir gatava pieļaut Asada atkāpšanos," secināja kāds diplomāts, lai gan cits viņa kolēģis pauda pārsteigumu, ka Krievija pieņems jebkādu plānu, kas paredz tās sabiedrotā Asada atbīdīšanu no varas Sīrijā.

Annans plānu ar nosaukumu "Pašas Sīrijas vadītas pārejas vadlīnijas un principi" izsūtījis ārlietu ministriem, kas sestdien piedalīsies sanāksmē.

Piecas pasaules lielvaras, kas ir arī ANO Drošības padomes pastāvīgās locekles ar veto tiesībām, kā arī Turcija, Katara, Kuveita un Irāka piedalīsies sanāksmē, savukārt Irāna un Saūda Arābija uz to nav ielūgtas.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone trešdien Helsinkos žurnālistiem teica, ka regulāri konsultējas ar Annanu par viņa izstrādāto politiskās pārejas plānu Sīrijai, kas, kā norādīja Klintone, būs viens no galvenajiem gaidāmās tikšanās sarunu temats.

Viņa norādīja, ka ASV atbalsta šo plānu, jo tajā "ir iekļauti principi, kas nepieciešami jebkādai politiskās varas maiņai Sīrijā, kas varētu radīt mierīgu, demokrātisku un pārstāvniecisku rezultātu, atspoguļojot Sīrijas iedzīvotāju gribu".

Pats Annans paziņojumā skaidroja, ka sanāksmes Ženēvā mērķis būs noteikt pasākumus, kas jāveic, lai īstenotu viņa izstrādātā miera plāna sešus punktus, kuros noteikta arī tūlītēja jebkāda veida vardarbības pārtraukšana.

Annana izstrādātais miera plāns oficiāli spēkā stājās 12.aprīlī, un, kā trešdien paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija", kopš pamiera stāšanās spēkā dzīvību nemieros zaudējis 4681 cilvēks.

Otrdien Sīrijas prezidents valdībai paziņoja, ka Sīrija ir reālā karastāvoklī, un deva savam jaunajam ministru kabinetam rīkojumu sagraut pret režīmu vērsto sacelšanos. Uzrunā jaunajai valdībai Asads sacīja, ka visa valdības politika un spējas ir jāizmanto, lai nodrošinātu uzvaru šajā karā.

Nemieri pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu sākās pagājušā gada martā. "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" aplēses liecina, ka šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 15 800 cilvēku.


Написать комментарий