Jūnijā sešiem Latgales iedzīvotājiem atpūta pie ūdens beidzās traģiski

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daudzi no mums nespēj iedomāties vasaru bez atpūtas pie ūdens – pie jūras, ezera, upes vai kāda neliela dīķa vasarnīcas tuvumā. Karstā vasaras dienā pie ūdens ir patīkams vēsums. Bieži vien peldēšanās un sauļošanās pārtop piknikā pie ūdens ar alkohola lietošanu. Cilvēki bieži vien neapzinās, ka neapdomāta rīcība pie ūdens nav droša.

VUGD Latgales reģionālās brigādes Daugavpils ugunsdzēsības 4.nodaļas inspektors Artjoms Anufrijevs paziņoja, ka ik gadu tiek fiksētas šāda veida nesaprātīgas rīcības traģiskas sekas. Visvairāk traģisku gadījumu notiek, cilvēkiem peldoties un lecot ūdenī. Tikai šī gada jūnijā 6 cilvēkiem atpūta pie ūdens beidzās traģiski, turklāt 4 no šiem cilvēkiem bija nepilngadīgie. Pagājušajā gadā pirmajā vasaras mēnesī cietušo pie ūdens skaits bija 18 cilvēki. Acīmredzot šogad šis skaits ir mazāks sakarā ar ne visai siltu laiku, kas neizraisa cilvēkos vēlmi peldēties.

Taču šī gada pirmajā pusgadā uz ūdens cieta jau 42 cilvēki, turklāt divi no viņiem bija jaunāki par 16 gadiem.

Sinoptiķi jūlijā prognozē īstu vasaras karstumu, kas nozīmē, ka pilsētnieki atpūtīsies pie ūdens, tāpēc Ugunsdzēsības un glābšanas dienests atgādina par nepieciešamību ievērot elementārās uzvedības normas, kas palīdzēs saglabāt veselību un dzīvību.

Sakarā ar to, ka pastāv diezgan jūtama gaisa un ūdens temperatūru starpība, ūdenī jāienāk pakāpeniski, lai nenotiktu reflektorā sirds apstāšanās. Nav ieteicams peldēties pēc sātīgas maltītes vai alkohola lietošanas, jo alkohols notrulina reakciju.

Nedrīkst pie ūdens atstāt bez pieskatīšanas mazos bērnus. Nekādā gadījumā nedrīkst ienirt ūdenī no krasta, tilta vai kraujas nepazīstamajā vietā, jo tieši šādas rīcības rezultātā iet bojā desmitiem jaunu cilvēku, bet simtiem dažādu gūto traumu dēļ kļūst par invalīdiem.

Centieties ievērot šos noteikumus un sargiet sevi, kā arī atpūtas laikā pieskatiet savus draugus un radus!

Saskaņā ar statistikas datiem, vistraģiskākais Latgalē ir bijis 2010.gada jūlijs, kad viena mēneša laikā pie ūdens gāja bojā 50 cilvēki, turklāt 49 no viņiem bija jaunāki par 16 gadiem.


Написать комментарий