Irāna sola piekāpties kodolprogrammas jautājumā, ja ES garantēs kodoldegvielas piegādi

foto abcnews.go.com
foto abcnews.go.com

Irānas prezidents Mahmuds Ahmedinedžads paziņojis par Irānas Islāma republikas gatavību pārtraukt urāna bagātināšanu līdz 20%, ja Eiropas Savienība (ES) garantē nepieciešamās kodoldegvielas piegādi, vēsta aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz "France Presse".

„Irānas Islāma republika vienmēr ir teikusi, ka ja Eiropas valstis piegādās 20% degvielu, Irāna nenodarbosies ar bagātināšanu [kodoldegvielas]. Pat šodien, ja mums piedāvās garantijas nodrošināt mūsu reaktorus ar 20% degvielu, tā nebūs problēma [bagātināšanas programmas apturēšanai],” pavēstīja Ahmedinedžads.

Urāna bagātināšanu līdz 20% Irāna uzsāka 2010. gada februārī. Kodolieroču izgatavošanai nepieciešams ap 90% bagātināts urāns, apliecina eksperti. Iepriekš citas valstis atteicās piegādāt kodoldegvielu Teherānai.

2010. gada maijā Teherānā tika noslēgta vienošanās starp Turciju, Brazīliju un Irānu, kas paredzēja Turcijā mainīt Irānas zemu bagātināto urānu pret citās valstīs iegūtu augsti bagātinātu kodoldegvielu. Vienošanās tā arī netika izpildīta, jo ANO Drošības Padome 2010. gada jūnijā ieviesa kārtējo sankciju paketi pret Irānu.

Jau vēstīts, ka Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz, apgalvojot, ka programmas mērķi ir tikai civili.


Написать комментарий