Kanādā tiesa atzīst eitanāzijas aizliegumu par neatbilstošu konstitūcijai

фото hoboctu.com
фото hoboctu.com

Kanādas provinces Britu Kolumbijas Augstākā tiesa atzinusi, ka eitanāziju aizligums neatbilst konstitūcijai, vēsta vietējais laikraksts "Toronto Star".

Tiesnese Lina Smita atļāva ārstiem palīdzēt šķirties no dzīves nedziedināmi slimajai 64 gadus vecajai Glorijai Teilorai. Tiesnese nolēmusi, ka pašreiz spēkā esošais likums, kas aizliedz eitanāziju, pārkāpj to smagi slimu cilvēki tiesības, kuru fiziskais stāvoklis neļauj viņiem pašiem šķirties no dzīves.

Lemjot, ka likums ir pretrunā ar konstitūciju, tiesnese noteikusi, ka parlamentam gada laika ir jāsagatavo izmaiņas šajā likumā.

Tiesa noteikusi, ka Teilora var brīvprātīgi šķirties no dzīves ar mediķu palīdzību, taču pirms tam mediķiem ir jāiepazīstina viņa ar slimības diagnozi un prognozēm, jāinformē par pieejamām zālēm un to efektivitāti. Tāpat pacientei jāsaņem psihologa palīdzība.

Teilora bija viena no pieciem pieteikuma iesniedzējiem, kuri apstrīdējuši eitanāzijas aizliegumu. Ārsti 2009.gadā viņai konstatēja smagu neārstējamu centrālās nervu sistēmas saslimšanu. Ārsti prognozējuši, ka viņa nomirs jau 2010.gadā, taču kļūdījušies – slimība noritējusi lēnāk nekā paredzēts, bet šogad sieviete vairs nespēj pati pārvietoties bez ratiņkrēsla, bet barību var uzņemt tikai ar speciāla aparāta palīdzību.


Написать комментарий