Latvijā ik gadu pieaug zāļu patēriņš

foto florida.rehab-center.com
foto florida.rehab-center.com

Kā liecina Zāļu valsts aģentūras (turpmāk - ZVA) apkopotie dati par zāļu patēriņa tendencēm Latvijā, pagājušajā gadā par 36% pieaudzis sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai paredzēto zāļu patēriņš. Vispieprasītākie joprojām ir acetilsalicilskābes preparāti. Vislielākais pieaugums ir holesterīnu pazeminošo līdzekļu zāļu patēriņa grupā (23%).

Kā liecina zāļu patēriņa statistikas dati (*), 2011.gadā par 36% pieaudzis kardiovaskulārās sistēmas zāļu patēriņš. Kardiovaskulāro zāļu grupā ietilpst medikamenti, kas paredzēti sirds un asinsvadu sistēmas ārstēšanai. Vislielākais pieaugums - 23% vērojams serumu lipīdus reducējošo līdzekļu (holesterīnu pazeminošās zāles) patēriņā, atorvastatīna preparāti ir arī otras vispieprasītākās zāles Latvijā. Tāpat pieaudzis arī citu sirds līdzekļu patēriņš (20%). Par 16% ir audzis trombožu ārstēšanai un profilaksei paredzēto zāļu patēriņš un angiotenzīna II receptoru antagonistu (zāles arteriālā asinsspiediena pazemināšanai) zāļu patēriņš. Pagājušajā gadā pieaudzis arī antidepresantu patēriņš (11%). Vispieprasītāko zāļu saraksta ceturtajā vietā ierindojas zāles sāpju mazināšanai.

Attiecībā uz zāļu pieejamību ZVA direktore Inguna Adoviča: "Latvijas zāļu reģistrā ir iekļautas nedaudz virs 4000 zālēm. Ja vērtējam zāļu sortimentu, tad visas pamata vajadzības ir nosegtas, trūkst tikai dažu aktīvo vielu, kuru pieejamība pacientiem tiek nodrošināta ar izplatīšanas atļaujām. Tomēr jāatzīst, ka Latvijas pacientiem, iespējams, pietrūkst izvēles iespējas vai produktu pieejamības pēc iepakojuma lieluma, kas tiešā veidā saistīta ar cenu. Joprojām aktuāls ir zāļu pieejamības jautājums gan attiecībā uz produkta esamību tirgū, gan attiecībā uz finansiālo iespēju to iegādāties".

Vidējā viena zāļu iepakojuma cena 2011.gadā bija Ls 4,70 (ar PVN), kas ir par 5% vairāk nekā 2010.gadā. Te gan jāpiemin, ka 2011.gadā zālēm mainījās PVN likme no 10 uz 12%. Taču pēdējo piecu gadu laikā vērojama tendence zāļu viena iepakojuma cenas pieaugumam samazināties.

Pagājušajā gadā Latvijas iedzīvotāji iegādājušies un lietojuši pārsvarā recepšu medikamentus, kas ir 76% no kopējā zāļu patēriņa. Turpretī bezrecepšu zāles ir vien ceturtā daļa - 24% no kopējā zāļu patēriņa.

Zāļu patēriņa statistikas pārskats par 2011.gadu ir pieejams ZVA mājaslapā: www.zva.gov.lv - Pakalpojumi - Zāļu ievešana un izplatīšana - Statistika. Informācija pieejama gan latviešu, gan angļu valodā.


Написать комментарий