Noskaidroti visi 'Eirovīzijas' konkursa finālisti

foto Andres Putting, Delfi.ee
foto Andres Putting, Delfi.ee

Ceturtdien, 24. maijā, Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku notika starptautiskā dziesmu konkursa Eirovīzija 2012 otrais pusfināls, kurā no astoņpadsmit valstīm tika noskaidrotas desmit, kuras startēs lielajā finālā kopā ar pirmā pusfināla labākajām, un valstīm, kas tur nonāk automātiski. Paveicās arī mūsu kaimiņiem lietuviešiem un igauņiem.

Konkursa otro pusfinālu atklāja Serbijas dziedonis Žeļko Joksimovičs ar romantisko dziesmu Nije ljubav stvar, kas tulkojumā nozīmē "Mīlestība nav objekts". Kā otrā uzstājās un ļoti spēcīgas balss dotības demonstrēja Maķedoniete Kaliopi, izpildot dziesmu Black and White.

Trešie konkursanti - nīderlandieši bija sagatavojuši ļoti neparastu priekšnesumu: Džoana Franka uz skatuves kāpa indiānietes tērpā ar spalvām uz galvas un ugunsšova pavadībā izpildīja vienkāršu, bet sirsnīgu dziesmu You and Me.

Maltieši konkursam bija izvirzījuši tipisku Eirovīzijas kolektīvu - Kurtu Kalleju ar smukulīšu kompāniju, kas izpildīja dziesmu ar šim šovam īpaši aktuālu nosaukumu - This Is the Night.

Piektie uzstājās Baltkrievu Litesound, kuri jau paspējuši izpelnīties skandalozu slavu, sakaujoties vienā no konkursam veltītajām ballītēm un, kā izrādās, arī mājās viņu uzvara saistīta ar skandālu, jo sākumā par labāko tika atzīts cits kolektīvs. Puiši izpildīja enerģisku gabalu We Are the Heroes.

Sestais numurs bija ticis Portugālei, kuru pārstāvēja simpātiskā Filipa Souza ar dziesmu par dzīvi - Vida minha.

Septītā uzstājās eksotiskā ukrainiete Gaitana ar dziesmu Be My Guest. Meitene ikdienā iesaistās aktivitātēs, palīdzot bērnunamu bērniem, un šo tēmu pat apdziedājusi savās dziesmās, bet šovakar viņa dziesmā aicināja visus ciemos. Meitenes fonā dejoja puiši īpaši atraktīvos krāsainos svārciņos.

Bulgārija uzturēja ukraiņu radīto ballītes noskaņojumu - garos zābakos un īsos svārciņos tērptā Sofija Marinova ar jestro Love Unlimited, ko papildināja seksīga deja, lika klausītājiem sajusties kā pikantā ballītē klubā. Dziedošo Slovēniju pārstāvēja vidusskolniece, kas nākotni saista ar dziedāšanu - Eva Boto ar izjustu dziesmu Verjamen.

Horvātiete Nina Badriča dziedāja par debesīm dziesmā Nebo, un viņai sekoja viena no šī gada konkursa favorītēm - vismaz tā uzskata bukmeikeri - Zviedrijas pārstāve Lorīna ar dziesmu Euphoria.

Arī šim grāvējam sekojošais Gruzijas priekšnesums bia kas patiesi vērienīgs - šķita, ka uz skatuves reizē kāpusi Samanta Tīna, Kašers un dullas kabarē dejotājas, bet tas bija Anrijs Džohadze ar savām dāmām un dziesmu I'm a Joker.

Turku jauneklis Džans Bonomo bija tērpies kā draisks jūrnieks un kopā ar dejojošiem puišiem dziedāja par mīlestību, izpildot gabalu Love Me Back, kurā, protams, neizpalika Eirovīzijas skatītājiem tik mīļie turku ritmi.

Četrpadsimtie uzstājās mūsu kaimiņi igauņi. Jaunais Oits Leplands uzvarējis vairākos vietējos šovos un konkusos, taču slava viņam neesot sakāpusi galvā. Savu gaišumu un vienkāršību Oits lieliski pierādīja arī izpildot izjusto gabalu Kuula, kas tulkojumā no igauņu valodas nozīmē "Ieklausies".

Slovākija līdzīgi kā Latvija šogad cerēja iekļūt finālā pēc trīs gadu neveiksmes, un šim nolūkam bija izvēlējusies īstu rokmūziķi Maksu Džeisonu Meju ar griezīgu un skaļu dziesmu Don't Close Your Eyes. Trakos roka ritmus nomainīja īsts deju zāļu hits Stay, kuru izpildīja norvēģis Tudži.

Jau 18. reizi valsts vēsturē konkursā startēja Bosnija un Hercegovina. Interesanti, ka dziedātāja MayaSar uz lielā konkursa skatuves pabija jau pagājušogad kā fona vokāliste, bet šogad viņa startēja pati ar dziesmu Korkate ti znam.

Konkursu noslēdza mūsu kaimiņi lietuvieši ar Doniju Montelu un dziesmu Love Is Blind. Puisis priekšnesumu sāka, aizsietām acīm dziedot izjustu melodiju, bet tad norāva apsēju un ļāvās mīlas dejai.

Šoreiz gan Latvija par dziesmām balsot nevarēja, taču tas neliedza tautai turēt īkšķus par kaimiņiem un baudīt citu krāšņos priekšnesumus. Balsojums noteica, ka finālā no otrā pusfināla iekļūst Lietuva, Bosnija un Hercegovina, Serbija, Ukraina, Zviedrija, Maķedonija, Norvēģija, Igaunija, Malta un Turcija.

Finālā kopā ar šiem laimīgajiem cīnīsies arī Rumānijas, Moldovas, Īslandes, Ungārijas, Dānijas, Albānijas, Kipras, Grieķijas, Krievijas un Īrijas mākslinieki, kuriem paveicās pirmajā pusfinālā, kā arī piecas valstis, kuras tajā nokļūst automātiski - pagājušā gada uzvarētājvalsts Azerbaidžāna, kā arī lielais piecinieks - Francija, Vācija, Itālija, Spānija un Apvienotā Karaliste.


Написать комментарий