Inese Laizāne: Daugavpils teātris attīstās pateicoties štatu samazināšanai

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pagājušās nedēļas beigās Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende ar oficiālu vizīti apmeklēja Daugavpili, tikās ar pilsētas vadību un kultūras darbiniekiem, apmeklēja Cietoksni, Rotko centru un Māla mākslas centru.

Vizītes beigās viņa apmeklēja Daugavpils teātra izrādi latgaliešu valodā «Klepernīku pogosta zvaigzne», kura, spriežot pēc viņas pavadītāju vārdiem, viņai esot patikusi.
Pirms tam, tiekoties ar pilsētas kultūras darbiniekiem, Jaunzeme-Grende uzslavēja pašvaldību par teātra atbalstu un to, ka tas «tagad stāv uz kājām un sāk veiksmīgi attīstīties».
Ministres kundzi vizītē pavadīja mūsu novadniece, bijusī Daugavpils teātra direktore, pašlaik saeimas deputāte Inese Laizāne. Gorod.lv griezās pie viņas ar jautājumu, kura nopelns ir mūsu teātra pēdējā laika veiksmīgā darbība.
Laizānes kundze atbildēja, ka «pirmkārt, pašlaik sanāk veiksmīgi strādāt pēc reformām, kas notika teātrī – piemēram, pēc būtiskas apkalpojošā personāla štata samazināšanas. Tiem, kas palika, nākas strādāt par diviem vai trijiem.

Neapšaubāmi, tas ir pilsētas pašvaldības liels nopelns, kura atrod iespējas palīdzēt teātrim, palielinot dotācijas.
Kas attiecas uz Oļegu Šapošnikovu, viņam jāveido vairāk teātra izrāžu, turklāt tieši savu pirmizrāžu. Vēlams, lai to vairākums būtu latviešu valodā».

Atgādināsim, ka 2009.gada septembrī Inese Laizāne aizgāja no Daugavpils teātra direktores amata, jo teātris bija saņēmis zemu darba kvalitātes vērtējumu no Kultūras ministrijas puses un bija atteikts finansēt to darbību no valsts budžeta.
2011.gada augustā atlūgumu iesniedza teātra direktors Miervaldis Brodovs, un tolaik nopietni tika apspriests jautājums par teātra slēgšanu. Šajā laikā par teātra valdes locekļiem tika nozīmēti Oļegs Šapošnikovs un Evita Sniedze, kuriem tika uzdots līdz gada beigām tikt galā ar teātra finanšu problēmām.

Kā zināms, šogad Daugavpils teātris saņēma mazāku finansējumu mūsu valstī un ieņēma pēdējo vietu dotāciju ziņā – no valsts budžeta saņēma tikai 263 900 latus, bet 2009.gadā Laizānes kundzes vadības laikā no valsts budžeta bija saņemti 380 000 lati.
Uz 2011.gada 1.janvāri teātra parāds sastādīja 138 704 latus, bet 2012.gada sākumā tas samazinājās uz pusi - 65 930 lati.


Написать комментарий