Līvānu katoļu draudzes svētceļojuma iespaidi

foto livani.lv
foto livani.lv

Kā informē portāls www.livani.lv, pirmajā pieturas vietā – Preiļu Vissv. Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas baznīcā – mūs ļoti laipni sagaidīja un uzņēma dekāns Jānis Stepiņš. Viņš iepazīstināja ar Dievmātes Debesīs uzņemšanas gleznas vēsturi – svētbilde ir pateicības kvota par barona Borha sievas izdziedināšanu. 

Tāpat dekāns pavadīja svētceļniekus uz kapliču Preiļu parkā, sniedzot nelielu ieskatu arī tās vēsturē.

Riebiņu sv.Franciska baznīca ir īpaša ar to, ka kopš pagājušā gada novembra sv.Mises papildina svinīga ērģeļu mūzika. Pagāja vairākas desmitgades, līdz greznais instruments no Vācijas nonāca Riebiņu baznīcā.

Vidsmuižas baznīca Galēnos ir nosaukta sv.Gara vārdā. Tā kā tuvojas Vasarsvētki jeb sv.Gara nosūtīšana, mūsu draudzes ticīgie bija priecīgi palūgties sv.Garam veltītā dievnamā.

Sarkaņu Dievmātes Debesīs uzņemšanas baznīca visiem svētceļniekiem noteikti paliks atmiņā – sagaidīšana ar zvanu skaņām, ceļš pie Dievmātes Brīnumdarītājas gleznas uz ceļiem, draudzes prāvesta Andra Jonāna stāstījums par baznīcas vēsturi un draudzes dzīvi un kopā ar pr.Andri un pr.Arturu svinēta sv.Mise.
Malnavas Rožukroņa Dievmātes baznīca bija pārsteigums ikvienam – tāds krāšņums līdz šim vēl nekur nebija redzēts! Bagātīgi greznotie altāri, krāšņās lustras, plašums, varenās ērģeļu skaņas lika aizturēt elpu un vien klusībā apbrīnot Dieva varenību.

Atpakaļceļā uz mājām uz neilgu brīdi apstājāmies pie Rāznas ezera, aktīvākie svētceļnieki neatteicās uzkāpt Mākoņkalnā un apskatīt skaisto skatu uz Latgali. Pēdējā pieturvieta bija Latvijas garīgā sirds – Aglonas bazilika. Lai gan baznīca tiek remontēta, svētceļnieki priecājās par iespēju kaut uz neilgu laiciņu būt šajā svētvietā ārpus Vissv.Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkiem augustā.

Lūdzām dažus svētceļniekus dalīties tajā, kas šī ceļojuma laikā viņus uzrunāja visvairāk:

„Latgales baznīcas – katra savā veidā neatkārtojama, katrai sava vēsture, katrai savs iekārtojums, bet ikkatrā no tām klātesošs Dievs – to mēs, svētceļnieki, piedzīvojām. Bija baznīcas, kurās jau ir būts, ar kurām saistās skaistas atmiņas. Sarkaņu baznīca atgādināja kopā būšanu, Dieva slavēšanu un sarunas ar māsām Kristū no Rēzeknes. Taču šoreiz tā bija jauka kopā būšana ar draudzes svētceļniekiem un Sv. Mise, kas bija kā spēka avots tālākajam ceļam. Kad nogurums bija jūtams, vislielāko spēku deva negaidīta tikšanās ar Jēzu Vissvētākā Sakramenta adorācijā Aglonas bazilikā. Tikšanās klusumā paskrēja tik ātri, ka pārējiem svētceļniekiem nācās nedaudz pagaidīt, lai svētīgi, ar dziesmām un lūgšanām dotos mājup. Sirdī skanēja vārdi - šis svētceļojums nekad nevar beigties.”
Diāna

„Šādi svētceļojumi ir ļoti vajadzīgi, jo liek aizdomāties, cik patiesībā esam laicīgi un cik maz laika veltām sarunai ar Dievu. Tā kā es principā esmu vienpate, tad man ir diezgan grūti izjust to kopību, kurai vajadzētu būt visa šī pasākuma vadmotīvam. Atliek vien apbrīnot citus kas to spēj tik organiski un visaptveroši! Tāpēc vien ir vērts kaut reizi doties šādā braucienā un ļoti sagribēt mainīties, mēģināt tvert lietas dziļāk un patiesāk.

Runājot par to, kas visvairāk uzrunāja šai reizē - mani pilnīgi "izsita no sliedēm" sagaidīšana Sarkaņu baznīcā ar zvanu zvanīšanu. Bija pamatīgs aizkustinājuma moments un tas bija skaisti!”

Zita
„Man patīk šādi braucieni un ideja ir ļoti izdevusies. Būtu jau labi, ja vairāk iesaistītos jaunieši, bet tas, cerams, ir tikai laika jautājums.
Pirmkārt, man ļoti patīk tas , ka ir iespēja pabūt tādās baznīcās, kurās līdz šim vēl neesmu bijusi un nez vai vēl kādreiz būšu, redzēt to visu savām acīm un katrā no vietām izjust Dieva klātesamību. Šajā braucienā īpaši patika Sarkaņu baznīca. Otrkārt , tas, ka tiek apvienots garīgais ar laicīgo - redzēt Rāznu un pabūt Mākoņkalnā, jo arī tur es biju pirmo reizi. Treškārt, tas, ka braucot tiek skaitītas lūgšanas un dziedātas garīgās dziesmas. 

Pēc šiem braucieniem jūtos garīgi un emocionāli uzlādēta. Man šis brauciens šobrīd bija īpaši vajadzīgs un noderīgs manai dvēselei, paldies par to! Lai aizsāktais projekts ir tikai sākums, bet turpinājums lai rit daudzu gadu garumā! Lai viss izdodas un piepildās”.

Līvija
„Kārtējo reizi pārliecinājos, ka mūsu Latgalē ir tik daudz ko redzēt, iepazīt un gūt garīgu baudījumu. Patīkami dziļos laukos sastapt cilvēkus ar uguntiņu acīs, kuri uztur dievnamus, sakopj to apkārtni. Svētceļojumi pa baznīcām noteikti jāturpina. Paldies organizētājiem un sponsoriem! Lai visiem Dieva svētība!”

Anna
Paldies visiem svētceļniekiem par iespēju būt kopā! Paldies visiem draudzes locekļiem par lūgšanām un garīgo atbalstu! Paldies Līvānu novada domei par sniegto materiālo atbalstu!


Написать комментарий