SVF uzlabo Latvijas ekonomikas prognozes

foto indiatalkies.com
foto indiatalkies.com

Noslēdzot uzraudzības misiju, Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) norāda uz stabilu ekonomikas attīstību Latvijā un paaugstina šā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi no 2% līdz 3,5%, trešdien žurnālistiem sacīja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas vadītājs Latvijā Marks Grifits.

Pēc SVF aplēsēm inflācija šogad būs 2,6%, pie nosacījuma, ja nav sagaidāmas lielas svārstības ar enerģētikas un pārtikas cenām pasaulē.

Pēc Grifia teiktā, nodokļu ieņēmumi Latvijā pirmajā ceturksnī ievērojumi pārsnieguši plānoto un lielākā daļa šo ieņēmumu būtu jānovirza uzkrājumiem. Tomēr, atsevišķās jomās būtu jārunā arī par papildus finansējuma piešķiršanu, primāri – veselības aprūpei un ceļu būvei, norāda aizdevēji.

Tāpat Grifits norādīja, ka konkurētspējīgāka jāpadara algas valsts pārvaldē, lai novērstu kvalificēta darbaspēka aizplūšanu.

Grifits arī atkārtoti uzsvēra, ka par nodokļu izmaiņām drīzāk būtu jārunā nākamā gada budžeta sagatavošanas gaitā, nevis gada vidū. Viņš arī norādīja, ka vispirms Latvijai būtu jādomā par darbaspēka nodokļu samazināšanu, taču nevarot noliegt arī mērķi samazināt patēriņa nodokli, kurš Latvijā ir augsts.

Jau ziņots, ka 2011.gada nogalē oficiāli tika noslēgta trīs gadus ilgusī starptautiskā aizdevuma programma ar Latviju.

Pēc Latvijas valdības lūguma saņemšanas, par finanšu atbalsta sniegšanu 2008.gada nogalē vienojās Eiropas Komisija, Starptautiskais Valūtas fonds, Pasaules Banka, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, kā arī vairākas Eiropas Savienības dalībvalstis - Dānija, Zviedrija, Somija, Norvēģija, Igaunija, Čehija un Polija.

Latvijai tika piešķirti 7,5 miljardi eiro (5,25 miljardi latu), no kuriem līdz programmas beigām tika izmantoti 4,4 miljardi eiro (3,08 miljardi latu).

Lai gan valdība savos budžeta lēmumos kļuvusi brīva, tai jārēķinās arī ar turpmāku aizdevēju pēcuzraudzības misiju ierašanos.


Написать комментарий