ANO: 20 gadu laikā pasaulē gandrīz uz pusi samazinājies sieviešu nāves gadījumu skaits grūtniecības vai dzemdību laikā

foto Canwest News Service
foto Canwest News Service

Labākas aprūpes dēļ pēdējo 20 gadu laikā gandrīz uz pusi ir samazinājusies sieviešu mirstība grūtniecības un dzemdību laikā, tomēr joprojām visā pasaulē ik pēc divām minūtēm mirst kāda grūtniece vai dzemdētāja, liecina trešdien publiskotie Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dati.

Indijā un Nigērijā 2010.gadā grūtniecības un dzemdību laikā mira 287 tūkstoši sieviešu, kas bija viena trešdaļa no visiem šādiem nāves gadījumiem pasaulē, bet 36 no 40 pasaules valstīm ar augstāko sieviešu nāves gadījumu skaitu grūtniecības vai dzemdību laikā atrodas Āfrikā.

Tomēr eksperti norāda, ka kopš 1990.gada, kad pasaulē mira 543 tūkstoši grūtnieču un dzemdētāju, šādu nāves gadījumu skaits 20 gadu laikā samazinājies par 47%.

"Mēs precīzi zinām, kā novērst grūtnieču un dzemdētāju nāvi: uzlabot pieeju brīvprātīgai ģimenes plānošanai, investēt veselības aprūpes darbiniekos ar vecmāšu prasmēm un nodrošināt neatliekamo dzemdniecības palīdzību komplikāciju gadījumā," pētījuma rezultātus komentēja ANO Iedzīvotāju fonda (UNFPA) izpilddirektors Babatunde Osotimehins.

Ziņojumā uzsvērts, ka vislielāko progresu šajā jomā paveikušas Austrumāzijas valstis, tomēr daudzviet vēl tāls ceļš ejams, lai glābtu sieviešu dzīvību no nāves, kas saistīta ar dzemdniecību.

Visbiežāk sievietes grūtniecības vai dzemdību laikā mirst spēcīgas asiņošanas pēc dzemdībām, infekciju, augsta asinsspiediena grūtniecības laikā un nedroša aborta dēļ.

"Vairāk nekā 215 miljoniem sieviešu visā pasaulē trūkst pieejas modernai kontracepcijai," norādīja Osotimehins, kas agrāk bija Nigērijas veselības ministrs.

Ziņojumā teikts, ka 2010.gadā pasaulē uz 100 tūkstošiem veiksmīgu dzemdību 210 gadījumos māte mira grūtniecības vai dzemdību laikā. Āfrikas ziemeļos šis rādītājs ir 500 nāves gadījumu uz 100 tūkstošiem veiksmīgu dzemdību.


Написать комментарий