Sociālo lietu komisija sāks skatīt pensiju likuma grozījumiem iesniegtos priekšlikumus

foto Saeima
foto Saeima

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti šonedēļ sāks skatīt pensiju likuma grozījumiem uz otro lasījumu iesniegtos priekšlikumus. Grozījumiem likumā „Par valsts pensijām” deputāti veltīs abas šonedēļ plānotās komisijas sēdes 15. un 16.maijā.

Par likumprojekta virzību atbildīgajā Sociālo un darba lietu komisijā otrajam lasījumam iesniegti 57 priekšlikumi, tostarp tādi, kas būtiski maina likumprojekta pirmā lasījuma redakciju. Priekšlikumi cita starpā paredz pensionēšanās vecuma palielināšanu uzsākt tikai 2016.gadā, līdz 25 gadiem paaugstināt minimālo apdrošināšanas stāžu, kas dod tiesības uz vecuma pensiju, kā arī triju un vairāku bērnu vecākiem tiesības pieprasīt pensiju pirms noteiktā pensionēšanās vecuma sasniegšanas.

Saeimas atbalstītā likumprojekta pirmā lasījuma redakcija paredz no 2014.gada pakāpeniski paaugstināt pensionēšanās vecumu gan vīriešiem, gan sievietēm, līdz 2020.gadā tas sasniegs 65 gadus. Vienlaikus valdības izstrādātie likuma grozījumi paredz paaugstināt minimālo apdrošināšanas stāžu, kas nepieciešams, lai iegūtu tiesības uz valsts vecuma pensiju. 2014.gada to plānots paaugstināt no 10 līdz 15 gadiem, bet 2020.gadā – līdz 20 gadiem. Vienlaikus bez termiņa ierobežojuma plānots saglabāt priekšlaicīgās pensionēšanās iespēju. Likumprojekts ietver vēl virkni citu pensiju likuma izmaiņu.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas pirmā sēde, kurā deputāti un eksperti skatīs likuma „Par valsts pensijām” grozījumus, notiks otrdien, 15.maijā, plkst.10.00 Jēkaba ielā 11, Sarkanajā zālē.


Написать комментарий