Valdības komiteja neatbalsta ieceri atkārtoti atļaut tirgos pārdot cigaretes

foto guntis.lv
foto guntis.lv

Ministru kabineta komiteja šodien noraidīja likuma grozījumus, kas ļautu atkārtotu cigarešu tirdzniecību tirgos.

Patlaban spēkā esošais likums "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" noteic, ka tabakas izstrādājumus aizliegts pārdot teritorijās, kurām piešķirts tirgus statuss.

Latvijas Tirgu savienība uzskata, ka minētais ierobežojums noteikts nepamatoti, jo ir veicinājis, nevis aizkavējis tabakas izstrādājumu nelegālu tirdzniecību, kas palielina ēnu ekonomikas īpatsvaru. Turklāt valsts budžetā kopš 2004.gada, kad stājies spēkā ierobežojums, nav ienākuši akcīzes nodokļu maksājumi par tabakas izstrādājumiem, kuri būtu pārdoti tirgos. Atgriešanās pie tabakas izstrādājumu atļautas tirdzniecības tirgos ļautu izskaust nelegālo tirdzniecību, jo uzņēmēji būtu ieinteresēti nepieļaut negodīgu konkurenci, kā arī tādējādi, iespējams, uzlabotos akcīzes nodokļa ieņēmumi par tabakas izstrādājumiem.

Tirgus savienība arī norāda, ka tirgi ir nostādīti nevienlīdzīgā stāvoklī salīdzinājumā ar citiem tirdzniecības dalībniekiem. Pircēji, kas vēlas nopirkt, piemēram, gan pārtikas produktus, gan tabakas izstrādājumus, dodas iepirkties uz lielveikalu, nevis tirgu. Ierobežojums tirgiem rada līdzīgas sekas kā Konkurences likuma norādītie aizliegtie negodīgās konkurences darbības veidi. Absurda situācija izveidojas gadījumā, ja tabakas izstrādājumi tiek tirgoti tirdzniecības vietās, kuras atrodas netālu no tirgus teritorijas, secinājusi savienība.

Tirgus savienība arī uzskata, ka aizliegums pārdot tabakas izstrādājumus tirgos nav sekmējis lauksaimniecības preču pārdošanas būtisku pieaugumu, arī tiesībsargājošo institūciju darbs nav samazinājies, jo ir pieaudzis darbs ar kontrabandas cigarešu tirgotājiem, kuri nelegālo preci realizē teritorijās, kas atrodas tieši pie tirgus.

Finanšu ministrijas sagatavotie un šodien Ministru kabineta komitejā izskatītie grozījumi likumā par tabakas izstrādājumu realizāciju paredz no likuma izslēgt normas, kas ierobežo tabakas izstrādājumu tirdzniecību tirgos.

Pēc Latvijas Tirgu savienības sniegtās informācijas, šīs izmaiņas varētu attiekties uz aptuveni 15-20 lielākajiem tirgiem.

Latvijas Tirgotāju asociācija, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija un Tabakas un alkohola kontroles Latvijas Nacionālā koalīcija neatbalsta grozījumus, jo kopumā nelegālā cigarešu tirdzniecība turpina pieaugt, tiek palielināta iespēja apiet normas, kas paredz vecuma ierobežojumu cigarešu pieejamībai, netiek veicināta legālā tirdzniecība, pasliktinās situāciju tabakas lietošanas ierobežojumu jomā.

Lai grozījumi stātos spēkā, par tiem jānobalso Saeimai.


Написать комментарий