Aptauja: jauniešiem Tuvajos Austrumos taisnīgs atalgojums un personīgā dzīvesvieta ir svarīgāki par demokrātiju

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Gadu pēc "arābu pavasara" jaunieši Tuvajos Austrumos visbiežāk par prioritāti izvirza taisnīgu atalgojumu un nepieciešamību pēc personīgās dzīvesvietas, nevis ilgas pēc demokrātijas, kas arābu jauniešiem bija galvenā prioritāte pirms gada.

Par to liecina aptaujas rezultāti, ar kuriem trešdien iepazīstināja pasaulē vadošā sabiedrisko attiecību tīkla "Burson-Marsteller" Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas filiāle "ASDA'A Burson-Marsteller".

Apkopojot 2500 jauniešu sniegtās atbildes 12 Tuvo Austrumu valstīs, aptauja rāda, ka politiska rakstura bažas arābu jauniešu vidū zaudē savu aktualitāti, bet palielinās personīga un ekonomiska rakstura vērtību nozīme.

Aptauja atklāj, ka 82% respondentu taisnīgs atalgojums ir prioritāte, uzskatot to par ļoti svarīgu, turklāt arī katrā no 12 pētījumā aptvertajām valstīm atsevišķi tieši šī vērtība tiek uzskatīta par vissvarīgāko. Tajā pašā laikā dzīvi demokrātiskā valstī kā ļoti svarīgu uzsver 58% aptaujāto jauniešu, kas ir par 10% mazāk nekā gadu iepriekš.

Aptaujas rezultāti norāda arī uz faktu, ka ievērojami ir palielinājies to arābu jauniešu skaits, kuri ikdienā seko līdzi masu medijiem. Ja pirms gada to darīja vien 18%, tad tagad to dara 52% jauniešu Tuvajos Austrumos. Būtiski ir pieaudzis arī to jauniešu īpatsvars, kuri ikdienā lasa vai raksta blogus – ja 2011. gadā tie bija 29%, tad šogad šis skaits ir pieaudzis līdz 61%.

Aptauja sniedz priekšstatu par faktoriem, kuri ietekmēs gan sabiedrisko domu, gan politikas veidošanas procesus. "Pusotru gadu pēc arābu pavasara sākuma ir kļuvis skaidrs, ka jaunieši Tuvajos Austrumos pozitīvi vērtē notikušās pārmaiņas viņu valstīs un optimistiski raugās nākotnē. Tajā pat laikā viņi neslēpj savas bažas par vēl aizvien nepietiekamu demokrātijas līmeni, korupcijas izplatību un ekonomiska rakstura problēmām viņu valstīs. Savus uzskatus jaunieši aizvien vairāk pauž blogos, uz ko norāda ļoti strauji pieaugusī blogu popularitāte. Piemēram, Jordānijā, Kuveitā un Katarā blogus raksta vai lasa vairāk kā 80% jauniešu ," atzīst Laura Minskere, "Mediju Tilts/Burson-Marsteller" valdes priekšsēdētāja.

Ikgadējā arābu jauniešu aptaujā arī konstatēts, ka 63% aptaujāto jauniešu atzīst, ka pašlaik viņus "ļoti uztrauc" pieaugošās dzīvošanas izmaksas, savukārt pirms gada šis jautājums nomāca 57%; 41% jauniešu uzskata, ka demokrātijas trūkums ir lielākais izaicinājums, ar kuru jāsaskaras reģionam; 72% respondentu piekrīt, ka, pateicoties arābu pavasarim, reģions ir piedzīvojis pozitīvas pārmaiņas, turklāt 68% norāda, ka arī viņu personīgajā dzīvē ir novērojami uzlabojumi.

Gandrīz trīs ceturtdaļas jauniešu tic, ka viņu valstu parlamenti ir kļuvuši uzticamāki, tomēr tajā pašā laikā ļoti strauji ir pieaugušas bažas par korupciju; arvien turpina pieaugt to jauniešu skaits, kuri uzskata, ka tradicionālās vērtības ir novecojušas un ir nepieciešams laikmetīgāks skatījums; respondenti min Apvienotos Arābu Emirātus kā valsti, kur vislabprātāk vēlētos dzīvot; 46% jauniešu no Tuvo Austrumu valstīm par vislabvēlīgāko ārvalsti uzskata Franciju. Tāpat ir pieaudzis arī pozitīvais viedoklis par Ķīnu un Indiju.

Aptaujāti tika jaunieši 18 līdz 24 gadu vecumā no Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Bahreinas, Ēģiptes, Irākas, Jordānijas, Kataras, Kuveitas, Libānas, Omānas, Saūda Arābijas, kā arī pirmoreiz no Lībījas un Tunisijas.

Aptauja veikta, sadarbojoties ar starptautisko pētniecības uzņēmumu "Penn Schoen Berland".


Написать комментарий