Spānijas valdība taupības nolūkā ekonomēs uz pensionāriem un cels studiju maksu

foto worldbulletin.net
foto worldbulletin.net

Finanšu grūtībās nonākusī Spānijas valdība piektdien paziņoja, ka taupības plāna ietvaros atcels bezmaksas medikamentu nodrošināšanu pensionāriem un paaugstinās maksu par studijām augstākajās mācību iestādēs.

Šie pasākumi, pēc valdības aplēsēm, ļaus ietaupīt 10 miljardus eiro (septiņus miljardus latu) gadā, sākot no nākamā gada.

"Mums visiem ir jādod savs ieguldījums [valsts finanšu uzlabošanā]. Šie pasākumi ir nepieciešami, jo pašlaik valdībai nav naudas, lai segtu maksājumus par sabiedriskajiem pakalpojumiem," paziņoja Spānijas premjers Mariano Rahojs.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem pensionāriem būs jāmaksā līdz 10% no iegādāto zāļu cenas, savukārt strādājošajiem, kuri līdz šim maksājuši 40% no medikamentu cenas, turpmāk būs jāmaksā līdz 60% no cenas atkarībā no viņu finansiālās situācijas. Pensionāri tomēr varēs arī turpmāk bez maksas apmeklēt ārstu.

Savukārt augstākās izglītības joma tiks reformēta, ļaujot reģionālajām valdībām palielināt studentu skaitu kursā par 20% un pacelt studiju maksu vidēji līdz 1500 eiro (aptuveni 1050 latiem) pretstatā 1000 eiro (aptuveni 700 latiem) gadā.

Pēdējos mēnešos daudzām no Spānijas 17 reģionālajām valdībām radušās grūtības samaksāt piegādātājiem, un tas ir izraisījis aptieku īpašnieku protestus, bet mācību iestādēm tikusi atvienota elektrība vai siltumapgāde.

Spānijai saskaņā ar vienošanos, kas panākta ar Eiropas Savienību, ir doti 12 mēneši, lai tā samazinātu savu budžeta deficītu līdz 5,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) pretstatā 8,5% no IKP pērn.

Lai to paveiktu, valdība jau ir īstenojusi milzīgus tēriņu apcirpšanas pasākumus un nodokļu paaugstinājumus par kopējo summu 27,3 miljardi eiro (19 miljardi latu).


Написать комментарий