Solvita Āboltiņa: demogrāfijas kontekstā svarīgi rūpēties arī par aktīvām un veselīgām vecumdienām

foto flickr.com
foto flickr.com

Lai arī nākotne ir tikai tādai valstij, kurā dzimst bērni un kurā cilvēki vēlas radīt pēcnācējus, ne mazāk svarīgi ir rūpēties par to, lai Latvijas iedzīvotājiem būtu aktīvas, veselīgas un kvalitatīvi piepildītas vecumdienas, informē Saeimas kanceleja. 

To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, piektdien, 13.aprīlī, atklājot starptautisku konferenci „Vesels un aktīvs Latvijā mūža garumā: esošā situācija un nākotnes izaicinājumi”.

Vesels un aktīvs cilvēks visa mūža garumā ir temats, kas mūsdienās piesaista ne tikai Latvijas iedzīvotāju uzmanību, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka Eiropas Savienība 2012. gadu ir izsludinājusi par gadu aktīvai novecošanai, un arī Pasaules veselības diena šogad ir veltīta tieši novecošanās tematam. S.Āboltiņa atzina, ka „sabiedrības novecošanās nav tikai Latvijas problēma – tā ir globāla realitāte, un tai līdzi nāk virkne izaicinājumu – gan ekonomiski, gan sociāli, gan emocionāli un psiholoģiski. Līdz ar gadiem cilvēka dzīvē ikdienā ienāk arī papildu rūpes par savu veselību, savu fizisko un sociālo aktivitāti.”

S.Āboltiņa uzsvēra, ka šodienas konference ir loģisks turpinājums 3.februārī Saeimā notikušajai konferencei „Demogrāfija un reproduktīvā veselība. Risinājumi un nākotnes izaicinājumi”. Būtiski, ka šis pasākums notiek parlamentā un ļauj deputātiem izzināt autoritatīvu ekspertu viedokļus par to, kas būtu darāms no valsts puses un kādi atbalsta pasākumi patlaban nepieciešami, piebilda Saeimas priekšsēdētaja.

Saeimas priekšsēdētaja norādīja, ka jautājums par aktīvu un veselīgu novecošanos ir ārkārtīgi svarīgs arī kontekstā ar uzsākto ceļu mūsu valstī paaugstināt pensionēšanās vecumu. Ir būtiski līdztekus lēmumam par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu rūpēties arī par to, lai mūsu cilvēki būtu veselāki un gatavi ilgākam darba mūžam, lai darba tirgus būtu atvērts un pielāgots arī cilvēkiem pirmspensijas vecumā, uzsvēra S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja arī atgādināja, ka veselīgs dzīvesveids ir katra cilvēka paša labākais ieguldījums savā nākotnē, aicinot ikvienu tālredzīgi rūpēties par savu veselību un piekopt sportiskas aktivitātes, tādējādi veidojot laimīgas un piepildītas vecumdienas.

Ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību un rosināt diskusiju par aktīvu dzīvesveidu visa mūža garumā, piektdien, 13.aprīlī, Saeimā notiek novecošanas un veselības problemātikai veltīta starptautiska konference. Konferencē piedalās augsta līmeņa pašmāju un ārvalstu veselības eksperti.

Konferenci „Vesels un aktīvs Latvijā mūža garumā: esošā situācija un nākotnes izaicinājumi” rīko Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Pasaules Veselības organizācijas Eiropas Reģionālais birojs.
 


Написать комментарий