Pareizticīgajiem un vecticībniekiem šodien ir Lielā piektdiena – drīkst tikai dzert ūdeni un ēst maizi 1

foto sunhome.ru
foto sunhome.ru

Drīz beigsies Ciešanu nedēļa, šodien, 13.aprīlī, pareizticīgajiem kristiešiem un vecticībniekiem ir Lielā piektdiena. Šajā dienā tika sists krustā Jēzus Kristus un tāpēc šodien ir pieņemts apcerēt, kā Viņš tika sodīts, piesists krustā un nomiris.

Lielā piektdiena ir īpaša diena, kuras garumā visi ticīgie atturas no ēdieniem, jo drīkst ēst tikai maizi un dzert ūdeni. Uzskata, ka visa sagatavošana Lieldienām, piemēram olu krāsošana un Lieldienu kuliču cepšana, jau ir pabeigta Tīrajā ceturtdienā, bet Lielajā piektdienā nekas nedrīkst ticīgos noverst no lūgšanām. 

Šodien nav pieņemts dziedāt un jautri pavadīt laiku, jo tas, kas šo noteikumu pārkāps, raudās visu gadu. Kā arī Lielajā piektdienā nav vēlams strādāt: šajā dienā iestādīti kociņi ies bojā, tikai pētersīles dos dubultražu, zemē iedurti dzelzs priekšmeti nesīs nelaimi, bet šajā dienā mazgātā veļa nekas nebūs tīra. 

Šī diena ir sēru diena, kas sagatavo Lieldienu svētkiem..

Daugavpils baznīcās šodien, 13.aprīlī, notiks Lieldienu dievkalpojumi. Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrālē dievkalpojums sāksies plkst.8:30 no Cara pulkstens. Vēlāk plkst.14:00 notiks dievkalpojums ar Svētā Līķauta iznešanu, bet plkst.17:00 – Kristus apbēdīšanas piemiņai veltītais dievkalpojums. 

Daugavpils vecticībnieku baznīcā (Jaunbūvē) plkst.8.00 notiks dievkalpojums pie Cara pulkstens, bet plkst.17:00 sāksies rīta dievkalpojums – Kristus apbēdīšanas dievkalpojums.
 


Написать комментарий

Cik tādu ir kas ievēro !