Tiesa noraida Rēzeknes domes prasību pret vietējo radiostaciju

Kā informē portāls publika.lv, Latgales apgabaltiesa š.g. 29. martā nolasījusi spriedumu lietā par Rēzeknes pilsētas domes prasību pret Rēzeknes radiostaciju „Ef-Ei”, tās vadītāju Vladimiru Ivanovu un radioraidījuma „Tautas kontrole” dalībnieku Vitāliju Smolicki par nepatiesu un cieņu aizskarošu, neslavu ceļošu ziņu atsaukšanu un atvainošanos. Latgales apgabaltiesas lēmums paredz Rēzeknes pilsētas domes prasības pietikumu pilnīgi noraidīt.

Atgādināsim, ka šī lieta aizsākusies vēl 2010. gadā, kad Rēzeknes pilsētas dome, tās priekšsēdētāja A. Bartaševiča personā, iesniedza prasību Rēzeknes tiesā pret jau augstākminēto organizāciju un minētajām personām.

Par nepatiesām ziņām Bartaševiča kungs sauc 2010. gada 21. aprīlī raidstacijas „Ef-Ei” ēterā skanošās pārraides „Tautas kontrole” izskanējušos komentārus attiecībā uz siltumapgādi Rēzeknē, attiecībā uz augstajiem apkures tarifiem un vietējās varas nepildītajiem solījumiem. Piemēram, pašvaldība cenšas atspēkot informāciju par to, ka pilsētas mērs A. Bartaševičs ir solījis samazināt apkures izmaksas par 20%-30%, dome lūdz atsaukt izskanējušo pieņēmumu, ka gāzei tiekot piemērots teju 200% liels uzcenojums, izteikumi par solījumiem, kas netiek pildīti u.c. izteiktie viedokļi šī raidījuma ietvaros.

A. Bartaševičs nepieprasīja naudas kompensāciju, toties pieprasīja atsaukt informāciju un atvainoties.

Pirmās instances tiesvedības process pamatīgi ieilga un tikai 2011. gada 23. novembrī Rēzeknes tiesa nolasīja spriedumu ar kuru pilsētas domes prasība tika apmierināta daļēji, galvenokārt attiecībā uz mēra solījumiem par apkures tarifa samazināšanu.

Šis tiesas lēmums Rēzeknes pilsētas domi neapmierināja – pašvaldība lēmumu uzskatīja par kļūdainu, nepareizu un prettiesisku, un pagājušā gada decembrī pārsūdzēja to Latgales apgabaltiesā.

Tomēr radiostacijai pietika argumentu un pierādījumu, lai apgabaltiesa pilnībā noraidītu domes prasību. Pilns tiesas sprieduma noraksts būs pieejams š.g. 12. aprīlī, ko mēs noteikti arī publicēsim.

Radiostacijas „Ef-Ei” valdes loceklis Vladimirs Ivanovs tiesas spriedumu komentē šādi: „Es esmu apmierināts ar pieņemto Apgabaltiesas lēmumu, tomēr neuzskatu, ka radiostacija «Ef-Ei» kaut ko būtu vinnējusi. Patiesībā mēs neesam neko vinnējuši kaut vai tāpēc, ka nevienu neesam sūdzējuši tiesā. Bet ja tomēr runājam par to, kas vinnējis, bet kas zaudējis, tad Dome ar savu rīcību pierādīja, ka zaudētājos paliek pilsētnieki. Tas ir tāpēc, ka Rēzeknē pie varas ir neprofesionāli un diletanti, un atsevišķos gadījumos arī dīkdieņi. Mēs grasāmies uzvarēt citos „cīņas laukumos”, bet tiesas spriedums kārtējo reizi parādīja neprofesionālismu pilsētas domes rīcībā.”

Savukārt Vitālijs Smolickis mums pauda sekojošu viedokli: „Konstitūcija apskata cilvēku, viņa tiesības un brīvību kā augstāko vērtību. Līdz ar to tā deklarē savu izpratni savstarpējās attiecībās starp valsti un personību, pirmajā plānā nostādot tieši personību. Cieņa pret personību un tās aizstāvēšana ir neatņemams konstitucionālas valsts atribūts, un tās pienākums.

Prasītājs (Rēzeknes pilsētas dome) liek apšaubīt demokrātiskos pārveidojumus, ko Latvijas Republika ir cēlusi vairāk kā 20 gadus.

Ja ņem vērā prasītāja tekstu, tad iespējams PRASĪTĀJS cenšas Rēzeknes pašvaldības teritorijā ieviest cenzūru.

Prasītājs, izmantojot tiesu varu, iejaucas cilvēka tiesībās, tiesībās uz vārda brīvību, kas iekļauj sevī tiesības uz informācijas iegūšanu, pārvaldīšanu un izplatīšanu, savu uzskatu paušanu, tiesības izpaust savu viedokli.

Šodiendienas tiesas lēmums pamato to, ka viedokļa paušanas brīvība ir viena no demokrātiskas sabiedrības pamatiem un ir veidojošais nosacījums, kas kalpo tā progresam un katra tās locekļa pašrealizācijai.”
 


Написать комментарий