Pasi vai ID karti tagad obligāti jānēsā līdzi

foto din.lv
foto din.lv

LR Valsts robežas likumā izdarītas būtiskas izmaiņas, kas skar galvenokārt tos pierobežas iedzīvotājus, kuri dzīvo Daugavpilī, Daugavpils novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā un Aglonas novadā.

Kā informēja Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes priekšnieka vietnieks robežkontroles un imigrācijas jautājumos pulkvedis Gunārs Liepiņš, tad saskaņā ar pieņemto likumu, kurš stājās spēkā 21.martā, attiecībā uz Latvijas iedzīvotājiem ir izdarīti 2 būtiski grozījumi –

viens no tiem skar Latvijas- Lietuvas un Latvijas - Igaunijas iekšējo robežu, te vairs nav tā saucamās pierobežas, kura bija ne šaurāka par 15 km, bet otrs grozījums ir svarīgs tieši Krāslavas novada iedzīvotājiem – tas nosaka, ka šobrīd visiem Latvijas iedzīvotājiem un ārvalstniekiem, atrodoties pierobežā gar Latvijas – Krievijas un Latvijas - Baltkrievijas robežu, kas nav šaurāka par 30 km līdzi ir jābūt personas apliecinošam dokumentam – pasei vai ID kartei.

Likumā teikts: „Personai, uzturoties pierobežā, ir pienākums glabāt pie sevis un pēc Valsts robežsardzes amatpersonas pieprasījuma uzrādīt dokumentu, kas apliecina personas identitāti”.

Šis nosacījums neattiecas uz personām, kas ir valsts pārvaldes, iestādes vai pašvaldības amatpersona, vai darbinieks un pilda amata pienākumus pie robežas, bet tad obligāti jābūt līdzi dienesta apliecībai.

Kā uzsvēra pulkvedis G.Liepiņš, tad tas ir izdarīts galvenokārt tamdēļ, lai atvieglotu robežsargiem iespējas veikt ārzemnieku kontroli.
Protams, cilvēkiem rodas jautājums –kāpēc bankās, pastā, kārtojot darījumus, pietiek uzrādīt vien autovadītāja apliecību?

Diemžēl, jāsecina, ka autovadītāja apliecība nav dokuments, kas apliecina personību, autovadītāja apliecība ir dokuments, kas var tikai palīdzēt robežsargam identificēt personu.

Pulkvedis arī atzina, ka šīs jaunievedums apgrūtinās darbu robežsardzei un iedzīvotājiem radīs zināmas problēmas.

Šīs normas neievērošana paredz soda sankcijas – Latvijas administratīvajā pārkāpumu kodeksā tas kvalificējas kā Valsts robežas režīma pārkāpums un paredz sodu no brīdinājuma līdz pat 150Ls.

Protams, robežsargi nemēģinās uzreiz piemērot maksimālās sankcijas, naudas sods tiks piemērots tikai atkārtotā pārkāpumā.

Kas attiecas uz pierobežas joslu – 2 km teritorijā caurlaides ir obligātas visiem, izņemot personas līdz 15 gadu vecumam, personas, kuras attiecīgajā novadā dzīvo, personas, kuras brauc pa valsts nozīmes ceļiem, kā arī valsts pārvaldes vai pašvaldības amatpersonas, kuras pilda dotajā teritorijā dienesta pienākumus.

Ar 1.aprīli valstī plānots sākt izsniegt ID kartes.

Pierobežas iedzīvotājiem, vai tiem, kas plāno doties uz pierobežu, tas būs vēl viens stimuls pases vietā izvēlēties saņemt ID karti, kura ir kredītkartes lielumā un vieglāk lietojama. 


Написать комментарий