Ar ērču encefalītu saslimst arī ziemā

foto ercem-ne.lv
foto ercem-ne.lv

Lai gan tiek uzskatīts, ka ērces pamostas pavasarī un līdz ar sniega nokušanu sākas šo kukaiņu aktivitāte, Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) dati liecina: ar ērču encefalītu vai Laima slimību cilvēki inficējušies arī ziemā.

Šāgada pirmajos divos mēnešos reģistrēts viens saslimšanas gadījums ar ērču encefalītu un 35 cilvēki saslimuši ar Laima slimību.

Tomēr šogad pirmā cilvēkam piesūkusies ērce reģistrēta tikai aizvadītajās brīvdienās un izrādījusies vesela. Epidemiologi norāda, ka saslimšanas gadījumiem šāgada pirmajos mēnešos, lai gan šogad pirmā piesūkusies ērce reģistrēta tikai martā, ir izskaidrojums, proti, šogad reģistrētie pacienti, visticamāk, ar ērcēm saskārušies vēl pagājušajā gadā, bet pie ārsta vērsušies šajā gadā. Abu ērču pārnēsāto slimību simptomi – līdzīgi gripai – parādās septiņas līdz 14 dienas pēc inficēšanās, turklāt tie var pazust, tomēr pēc ilgāka laika slimība var uzliesmot ar lielāku spēku. 2011. gadā kopumā reģistrēti 429 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu, taču maldīgi domāt, ka tikai vasarā vai rudenī. Saskaņā ar LIC datiem inficēšanās gadījumi tiek reģistrēti gandrīz katru mēnesi, tiesa, visvairāk to ir tiešām augustā, septembrī un oktobrī.

Pēc LIC sniegtās informācijas, pirmā šāgada ērce cilvēkam piesūkusies Pierīgā, Ulbrokā. Viņš pats piesūkušos ērci noņēmis, bet drošības labad atnesis uz LIC pārbaudīt, vai ērce nav inficēta ar ērču encefalītu, jo nav bijis potēts pret to. Virusoloģijas laboratorijā veiktie ērces pārbaudes dati liecina, ka ērce nav inficēta ar ērču encefalītu. Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos aktivitātes periods var būt garāks. Ērces masveidīgi kļūst aktīvas, kad gaisa temperatūra pārsniedz plus piecus grādus, tomēr ērces spēj aktivizēties arī pie nedaudz zemākas temperatūras, vietās, kur sniegs jau nokusis.

Šonedēļ LIC epidemiologi devušies uz mežiem Jūrmalas pusē, lai noskaidrotu ērču izplatību un aktivitāti. Ērču monitoringa pirmie rezultāti liecina, ka ērču aktivitāte ir sākusies. Lai gan tā vēl ir zema, salīdzinot ar to, kāda tā mēdz būt maijā – jūnijā, kad vidēji uz vienu kilometru var sastapt ap 15 aktīvu ērču, tomēr iedzīvotājiem, strādājot mežā vai dodoties pastaigās pa mežiem un pļavām, jābūt uzmanīgiem. Ērces visvairāk atrodamas aizaugušos mežos, nekoptās pļavās. Mediķi atgādina, ka vakcinācija ir efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret ērču encefalītu, tomēr arī pret šo slimību vakcinētiem cilvēkiem, atrodoties dabā, jāievēro nepieciešamie ģērbšanās pasākumi, jo iespējams inficēties ar citām ērču pārnestām infekcijām, pret kurām nav vakcīnu.

Šogad par valsts budžeta naudu pret ērču encefalītu vakcinē bērnus 33 novados, kur, pēc epidemioloģiskās uzraudzības datiem, saslimstība ar ērču encefalītu pēdējo piecu gadu laikā bijusi visaugstākā. Visvairāk ar ērču encefalītu inficēto reģistrēts Alsungas novadā (111 cilvēku uz 100 000 iedzīvotāju), Pāvilostas novadā (87,55) un Dundagas novadā (76,88). Šogad vakcinācijai pret ērču encefalītu no valsts budžeta atvēlēti 169 512 lati.

***

Saslimstība ar ērču pārnēsātām slimībām

ĒRČU ENCEFALĪTS

2011. gadā

Reģistrēti

429 saslimšanas gadījumi

Ar diagnozi – ērču encefalīts – stacionāri ārstējušies 159 pacienti

Latvijas Infektoloģijas centrā ambulatori ārstējušies 79 pacienti

LAIMA SLIMĪBA

2011. gadā

Reģistrēti

866 saslimšanas gadījumi

Ar diagnozi – Laima slimība – stacionāri ārstējušies 27 pacienti

Latvijas Infektoloģijas centrā ambulatori ārstējušies 910 pacienti

2012. gadā

reģistrēts 1 saslimšanas gadījums ar ērču encefalītu

35 saslimšanas gadījumi ar Laima slimību


Написать комментарий