Šopavasar sāks Latvijas – Krievijas robežjoslas uzmērīšanu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Jau šopavasar plānots sākt Latvijas - Krievijas robežas joslas uzmērīšanu, apliecināja Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūrā.
Šomēnes ir noslēdzies aģentūras izsludinātais konkurss par Latvijas - Krievijas robežas joslas uzmērīšanu, robežas joslā ietilpstošo nekustamo īpašumu daļu atsavināšanu un dokumentu izstrādi, kā arī robežas joslas zemes vienību reģistrāciju Zemesgrāmatā.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija, konkursā no četriem pretendentiem ir uzvarējusi SIA "MikroKods". Līguma summa ir 826 550 latu bez pievienotās vērtības nodokļa.

Aģentūrā informēja, ka līgumu paredzēts noslēgt aprīlī, lai šogad - jau pavasarī vai vasarā - sāktu līgumā noteikto darbu izpildi, tostarp arī mērniecības darbus. Visus līgumā paredzētos darbus ir paredzēts pabeigt līdz 2014.gada beigām.

Mērniecības darbi Latvijas un Krievijas robežas joslā ir nepieciešami, lai īstenotu starptautiskās saistības, ko Latvijas puse ir uzņēmusies, noslēdzot līgumu starp Latviju un Krieviju par abu valstu robežu. Šo līgumu sauc par robežlīgumu.

2007.gada 27.martā Krievijas galvaspilsētā Maskavā tika parakstīts un, tā paša gada 18.decembrī, stājās spēkā abu minēto valstu līgums par Latvijas un Krievijas valsts robežu. Saskaņā ar to, lai noteiktu un apzīmētu abu valstu robežu dabā, ir jāizveido Latvijas un Krievijas kopīgā demarkācijas komisija. Robežlīgums nosaka, ka komisijai ir uzdots izstrādāt un apstiprināt valsts robežas demarkācijas kārtību, noteikt dabā precīzu robežas līniju, uzstādīt robežzīmes, sagatavot robežas demarkācijas dokumentu projektus. Vienlaicīgi robežlīgums nosaka, ka izdevumus, kas saistīti ar robežas demarkāciju, puses sedz pēc paritātes principa.

Pēc robežlīguma parakstīšanas Latvija savstarpējā dialogā ar Krieviju ir uzsvērusi, ka Latvijas un Krievijas valsts robežas demarkācija ir viens no abu valstu attiecību prioritārajiem jautājumiem. Ņemot vērā lēno Krievijas robežas demarkācijas gaitu ar citām valstīm, piemēram, Lietuvu, Kazahstānu, mūsu valsts Ārlietu ministrija (ĀM) ir ieguldījusi ievērojamus pūliņus, lai Krievijas puse sāktu darbu pie Latvijas un Krievijas robežas demarkācijas procesa, jo Latvijas un Krievijas robeža ir Eiropas Savienības un NATO ārējā robeža, norādīja aģentūrā.

Turklāt sakārtota un dabā stingri noteikta robeža atbildīgajiem dienestiem būtiski atvieglo darbu tās apsargāšanā un kontrolē, lai mazinātu nelegālo migrāciju un kontrabandu, par kuru pieaugumu kompetentās iestādes ir vairākkārt norādījušas. Tāpat skaidri noteikta valstu robežas līnija, lai papildus veicinātu Latvijas un Krievijas robežas šķērsošanas infrastruktūras attīstību un līdz ar to robežas caurlaidības kapacitātes celšanu.

2009.gadā tika pabeigts darbs pie komisijas Latvijas un Krievijas puses sastāva apstiprināšanas. Kopš 2009.gada beigām komisija ir sākusi sekmīgu darbu. Sēžu laikā ir izstrādāti un parakstīti vairāki komisijas darbam nepieciešamie dokumenti, kas ļauj sākt praktiskos demarkācijas darbus uz Latvijas un Krievijas valsts robežas. Tāpat puses ir vienojušās, ka ir nepieciešams sākt praktisko darbu veikšanu, lai varētu turpināt darbu pie Latvijas un Krievijas valsts robežas demarkācijas.

ĀM sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, Iekšlietu ministriju un Tieslietu ministriju ir apkopojusi informāciju par finansējumu, kas ir nepieciešams, lai darbs pie Latvijas un Krievijas valsts robežas demarkācijas neapstātos.

Ņemot vērā Latvijas un Krievijas valsts robežas demarkācijas nozīmību ne tikai starpvalstu attiecībās, bet arī valsts drošībai, 2011.gada 28.janvāra starpministriju sanāksmē par informatīvā ziņojuma "Par Latvijas un Krievijas kopīgās demarkācijas komisijas darba un tās lēmumu īstenošanas finansējumu 2011.-2014.gadam" projektu Finanšu ministrija informēja, ka finansējumu, kas nepieciešams demarkācijas vajadzībām ir jāpieprasa, izstrādājot Ministru kabineta (MK) rīkojumu.

MK rīkojuma projekts paredz piešķirt papildu finansējumu visām jautājuma risināšanā iesaistītajām ministrijām, lai neapstātos darbs pie Latvijas un Krievijas valsts robežas demarkācijas.
 


Написать комментарий