Rēzeknē jaunieši radīs varavīksnes un milzu ziepju burbuļus

ievfsp.lv
ievfsp.lv

Svētdien, 4. decembrī, no plkst. 12.00 līdz 18.30 Rēzeknes Augstskolā, Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā 90, notiks Tehniskās jaunrades diena. Dalība pasākumā ir bez maksas. Dalībnieki tiks nodrošināti ar darbarīkiem un materiāliem, informē projekta koordinatore Arita Krēsliņa.

Jaunieši tiek aicināti piedalīties kādā no Tehnisko jaunrade dienas disciplīnām, kur veidos un konstruēs dažādus priekšmetus, ar kuriem pasākuma noslēgumā tiks aicināti startēt robotvaboļu, mini sumo robotu, laivu modeļu, ķīmijas un ūdens rata būves sacensībās.

Disciplīnā „Ķīmijas laboratorija” dalībniekiem būs jāveic trīs uzdevumi: erudīcijas tests, demonstrējot zināšanas par ķīmiju ikdienā, un jāveic divi eksperimenti: šķīdumu varavīksnes veidošanā, kas radīsies pētot šķīdumu vides ar sarkanā kāposta indikatora palīdzību, un ātrākā ziepju burbuļa radīšanā ar „sausā ledus” jeb CO2 granulu palīdzību. Viena no „sausā ledus” īpašībām ir spēja, saskaroties ar ūdeni, uzreiz pārvērsties no cieta agregātstāvokļa gāzveida stāvoklī. Tieši šī komponente palīdzēs dalībniekiem „uzpūst” ziepju burbuļus. Savukārt ar sarkanā kāposta indikatoru dalībnieki varēs noteikt dažādu mājsaimniecībā sastopamu vielu – sodas, mazgājamā līdzekļa, etiķskābes utt. – vides atšķirības un vērot, kā šķīdumi maina krāsas.

Tāpat dalībniekiem būs iespēja piedalīties disciplīnās „Robotikas darbnīca – robotvaboles” un „Robotikas darbnīca – mini sumo”, kur dalībniekiem tiks piedāvāts iemācīties būvēt robotvaboles un Robotikas sacensību favorītu sumo robotus, apgūstot elektronikas un mehānikas pamatiemaņas, kā arī nostiprinot zināšanas bioloģijā par vaboļu kukaiņu kārtu. Disciplīnā „Laivu doks” dalībnieki būvēs laivu modeļus, kas aprīkoti ar tvaika dzinēju, bet „Energo stacijā” varēs iemācīties ražot enerģiju, uzbūvējot ūdens ratu un piemontējot to ūdens dzirnavām. Tie, kas sagatavos mājas darbu – spageti tiltu, varēs piedalīties to izturības pārbaudē. Rīgas Tehniskās jaunrades dienu pasākumā, kas norisinājās 27. novembrī, izturīgākais tilts izturēja vairāk nekā 100 kg.

Disciplīnu starplaikos būs iespēja vērot dažādus ķīmijas un fizikas eksperimentus, kā arī darbosies stends par dzīvības, dabas un inženierzinātņu augstākās izglītības iespējamām. Stenda apmeklētājiem būs iespēja spēlēt interaktīvu spēli – tablo par izglītības iespējām.

Noslēdzošie Tehniskās jaunrades dienu pasākumi paredzēti: 10.decembrī – Jelgavā (Latvijas Lauksaimniecības universitātē) un 11.decembrī – Liepājā (RTU Liepājas filiālē).


Написать комментарий