Mācību grāmatas. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības

V.Cigankova foto
V.Cigankova foto

Mācību grāmata – ir grāmata, kurā sistemātiski tiek atspoguļoti zinību pamati noteiktā jomā mūsdienu zinātnes un kultūras sasniegumu līmenī. Mācību grāmatas tiek izdotas atsevišķi katrai izglītības pakāpei un noteikta veida mācību iestādei. Skolas mācību grāmata pēc satura un struktūras atbilst priekšmeta mācību programmai.

Mācību grāmatu sastādīšanā piedalās zinātnieki, pedagogi, rakstnieki un mākslinieki.

Mācību grāmatu saturs ir ar vēsturisku raksturu. Saturs atbilst izglītības mērķiem un uzdevumiem noteiktā sabiedrības attīstības līmenī. Tas nozīmē, ka mācību grāmatas mainās atbilstoši dzīves prasībām un atbilstoši ražošanas un zinātnes attīstībai, taču nemainīgi uzmanības centrā paliek cilvēces garīgo bagātību atspoguļojums, kas pamatojas uz vēsturisko pieredzi un sakrāts meklējumu procesā.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja krājumā glabājas vairāk kā 500 dažādu mācību grāmatu. Izstādē „Mācību grāmatas. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības” ir vairāk kā 100 mācību grāmatu, kas izdotas divu gadsimtu garumā – no XIX gs. līdz XX gs. 90.gadiem.
Izstādes apmeklētāji varēs iepazīties ar mācību grāmatām, izdotām Krievijas impērijā no XIX gs. līdz XX gs. sākumam, neatkarīgajā Latvijas Republikā no 1918.g. līdz 1940.g., 2. pasaules kara vācu okupācijas laikā, kā arī PSRS izdotajām mācību grāmatām.

Lai labāk varētu izjust pagājušo gadsimtu skolas laika atmosfēru, izstāde ir papildināta ar fotogrāfijām, dokumentiem (liecībām, atestātiem, pateicības lapām) un dažādu gadu skolas piederumiem.

Izstādes „Mācību grāmatas. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības” atklāšana notiks Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā 2011.gada 16.novembrī plkst.13.00. Izstāde būs apskatāma līdz 2012.gada 31.maijam.


Написать комментарий