SC mēri un pašvaldību deputāti masveidā parakstās par 'divvalodības' Satversmes grozījumiem

delfi.lv
delfi.lv

No politisko partiju apvienības "Saskaņas centrs" (SC) ievēlētie pašvaldību deputāti, pašvaldību vadītāji un vadošās amatpersonas ir parakstījušies par grozījumu Latvijas Satversmē ierosināšanu, kas paredz otrās valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, portālu "Delfi" informēja pašā apvienībā.

"Pašvaldību deputāti ir parakstījušies, sekojot Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) rīcībai un piekrīt tam, ka pašreiz jautājums nav par latviešu valodas statusa maiņu, bet par to, ka cilvēki jūtas aizvainoti un grib pievērst uzmanību nacionālajiem jautājumiem," vēsta SC.

Parakstījušies ir arī Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartašēvičs un citi SC frakcijas deputāti, Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Vitālijs Azarevičs un domes priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Širjakovs, Zilupes novada domes priekšsēdētājs Oļegs Agafonovs un pārējie frakcijas deputāti, kā arī deputāti daudzās citās Latvijas pašvaldībās, informē apvienība.

Par referenduma ierosināšanu ir parakstījušies arī no apvienības SC ievēlētie Rīgas domes deputāti un nozaru komiteju priekšsēdētāji, tai skaitā frakcijas priekšsēdētājs Maksims Tolstojs, Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks, Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Kurdjumovs, Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Zaļetajevs un daudzi citi deputāti.

Jau ziņots, ka Rīgas mērs un SC līderis Ušakovs paziņojis, ka ir piedalījies parakstu vākšanā par Satversmes grozījumu ierosināšanu par oficiālu divvalodību Latvijā. Ušakovs to pamatoja ar vēlmi solidarizēties ar cilvēkiem, "kuri vēlas saglabāt savas pašcieņas izjūtu".

Apvienībā "Vienotība" ietilpstošās PS valde ceturtdien nolēma aicināt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (ZRP) izvērtēt Ušakova atbilstību Rīgas domes priekšsēdētāja amatam saistībā ar viņa parakstīšanos par Satversmes grozījumiem.

Ministrs gan norādīja, ka tas "būtu politisks, ne juridiski likumpamatots lēmums", jo Rīgas domes priekšsēdētāja faktiskā rīcība nav likuma pārkāpums, tāpēc atstādināšana atbilstoši likumam nav iespējama. Tomēr Sprūdžs pauda "dziļu nožēlu par Ušakova nekonsekvento rīcību", jo SC neatbalsta valsts valodas noteikšanu krievu valodai, un pauda uzskatu, ka Ušakova rīcība būtiski samazina SC iespējas nākotnē iesaistīties Latvijas valdības darbā.

Satversmes grozījumu ierosinātāji ir biedrība "Dzimtā valoda", kuras līderi ir Vladimirs Lindermans, Jevgēņijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko.

Centrālās vēlēšanu komisijas īstenotā parakstu vākšana ilgs visu novembri. Ja par Satversmes grozījumiem parakstīsies vismaz 154 379 pilsoņi, tie nonāks Saeimā. Pirmajā nedēļā tam, lai krievu valoda būtu otra valsts valoda Latvijā, savu atbalstu paudis 11 581 pilsonis.


Написать комментарий