Prognoze: Latvija atkal augs ātrāk nekā Eiropa 1

DELFI
DELFI

Eiropas Savienības (ES) ekonomikā nākamgad tiek gaidīta recesija, tās vidējais IKP pieaugs par 0,3 vai 0,5%, kamēr Latvijai tiek prognozēts 2,5% pieaugums, atsaucoties uz ES finanšu komisāru Olī Rēnu, ziņo "Latvijas radio". Pašmāju eksperti uzskata, ka tās ir reālas prognozes, ja vien Latvijas uzņēmējiem izdosies neciest no ES kā eksporta tirgus samazināšanās.

"Latvijas radio" aptaujātie eksperti atsaucās uz sakarību starp iedzīvotāju noskaņojuma pētījumiem un ekonomikas procesiem nākotnē. Ja Eiropā kopumā iedzīvotāju noskaņojuma indekss samazinās, jo pastāv nedrošība par nākotni, Latvijā "DnB Barometrs", par ko "Delfi" jau ziņoja, uzrāda pozitīvāko noskaņojumu kopš 2008.gada.

Eksperti Pēteris Strautiņš un Edmunds Rudzītis "Latvijas radio" skaidroja, ka Rēna prognozes vērtējamas kā reālistiskas – tās ir gandrīz divreiz mazākas par šogad paredzamo 4,5% IKP pieaugumu un reāli atspoguļo iespējamo ES ekonomikas krīzes iespaidu uz Latviju, taču Latvijas uzņēmējiem ES recesiju palīdzēšot pārvarēt krīzes laikā gūtā mācība. Taču daudz kas būs atkarīgs no spējas orientēties uz eksporta tirgiem, kas ir ārpus Eiropas Savienības, radio norādīja finanšu konsultāciju kompānijas "Laika stars" pārstāvis Jānis Pinnis. Viņš arī prognozējis, ka atšķirībā no šā gada, kad algas Latvijā pieauga par 10%, nākamgad algu pieauguma atkal vairs nebūs, vai tas būs minimāls.

15.11.2011 , 13:25

www,delfi.lv


Написать комментарий

Sveiki