Siguldā uz ielas saļimst un nomirst vācu tūrists. Ātrā palīdzība nespēj palīdzēt

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pašā Siguldas centrā, Pils ielā iepretim autoostai, svētdien, 6. jūlija pēcpusdienā, uz ielas pēkšņi saļima un nomira kāds vācu tūrists.

Gan garāmgājēji, gan ātrās palīdzības mediķi darīja visu, lai glābtu vīrieša dzīvību, bet bez rezultātiem.

Ātro palīdzību izsauca un vīrietim pirmo palīdzību sniedza siguldietis Artūrs, kurš kopā ar draugiem bija izbraucis veloceļojumā pa Siguldu. Viņš Kasjauns.lv pastāstīja:

„Es ar draugiem un ģimeni biju ar velosipēdiem aizbraucis uz Siguldu. Ap pusčetriem pēcpusdienā pašā pilsētas centrā, netālu no autoostas ieraudzīju, ka uz ielas pēkšņi saļima kāds apmēram 55 gadus vecs vīrietis. Viņš bija vācietis, ar draugu izīrējis velosipēdus un pēc brauciena pa Siguldu atgriezās viesnīcā, kad viņam pēkšņi palika slikti. Piegāju pie vīrieša un prasīju, kā varu palīdzēt… Viņš teica, lai izsaucu ātro palīdzību, ko arī izdarīju.

Pēc pāris minūtēm garām ar ieslēgtām bākugunīm arī pabrauca ātrā palīdzība, aizgriezās aiz stūra. Es biju izgājis uz ielas un ar rokām norādīju, ka jāapstājas pie nokritušā cilvēka… bet ātrā palīdzība aizbrauca garām neapstājoties. Zvanīju atkal uz ātro palīdzību un teicu, ka tā aizbrauca garām. Pēc kādām trim minūtēm garām aizbraukusī ātrā palīdzība atgriezās. Teica, ka bija braukuši uz citu izsaukumu.

Tikmēr saļimušajam vīrietim palika aizvien sliktāk, viņš kļuva zils. Ātrajā palīdzībā bija šoferis un medmāsa, kuru pieredze palīdzības sniegšanā, pēc mana uzskata, bija zem katras kritikas. Aparāti nestrādāja: kardiogrammai bija beidzies papīrs, akumulators izlādējies, elektrošoka slēdži nestrādāja. Tikmēr, kamēr viņi krāmējās ar aparatūru, es palīdzēju veikt mākslīgo elpināšanu.

Siguldas mediķi teica, ka neko nevar izdarīt, tāpēc izsauca papildspēkus no Rīgas. Pēc kādām 40 minūtēm arī ieradās brigāde no Rīgas, kura paziņoja, ka vairs neko nevar izdarīt - cilvēks bija miris.”

Artūrs ir sašutis, ka svētdien Siguldā bija tik neorganizēts medicīniskās palīdzības darbs. Vēl jo vairāk tāpēc, ka svētdien Siguldā bija tūkstošiem viesu – tur notika velomaratons.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta preses pārstāve Ilze Bukša Kasjauns.lv teica, ka mediķi darījuši visu iespējamo, lai glābtu vīrieša dzīvību, lai viņu izvestu no klīniskās nāves. Tomēr ne visi mēģinājumi vainagojas panākumiem, piebilda Bukša.

Siguldas ātrajai palīdzībai esot bijis viss nepieciešamais aprīkojums, lai sniegto pirmo palīdzību un tās mediķi attiecīgi arī bijuši apmācīti, bet šajā gadījumā, diemžēl, nebija iespējams palīdzēt. Reanimācijas brigāde no Rīgas gan esot bijusi jāgaida 36 minūtes, jo Siguldā tādas neesot. Par vīrieša nāves iemesliem pagaidām vēl pāragri spriest. Tas tiks noskaidrots vēlāk, bet par nāves iemesliem varētu būt gan sirds mazspēja, gan asinsrites traucējumi, gan kāda cita vaina.


Написать комментарий