Jūnija vidus Latvijā bijis 2,2 grādus vēsāks nekā parasti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jūnija otrā dekāde Latvijā lielākoties bija vēsa un lietaina. Perioda vidējā gaisa temperatūra kopumā valstī bija 2,2 grādus zemāka par normu.

Nedaudz – 1,4 grādus virs normas – gaisa temperatūra bija tikai 11.jūnijā. Turpmāk laiks bija vēsāks par ilggadīgiem vidējiem rādītājiem, liecina Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Viszemāk – sešus grādus zem normas – gaisa temperatūra noslīdēja 17.jūnijā, kad dienā gaiss sasila tikai līdz +11…+16 grādiem. Naktis bija vēsas visā dekādes otrajā pusē – gaisā temperatūra pazeminājās līdz pat +1,2 grādiem (naktī uz 19.jūniju Alūksnē), bet zāles virskārtā bija salnas līdz -2,5 grādiem. 17., 18. un 19.jūnijā atsevišķās vietās Latvijas austrumu daļā tika uzstādīti jauni konkrētās dienas konkrētajā vietā minimālās gaisa temperatūras rekordi.

Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 163% no normas. Nokrišņi perioda laikā bija katru dienu un, izņemot 11. un 15.jūniju, praktiski visā valsts teritorijā. Visvairāk aizvadītajā dekādē lija Ogres novada Lielpēčos – šeit dekādes nokrišņu „plāns” tika pārspēts vairāk nekā četras reizes. Turpretī Latgale šajā dekādē bija vienīgais reģions Latvijā, kur nokrišņu daudzums bija zemāks par normu: 68-99%.

Nokrišņiem bija lietusgāžu raksturs, gubu-lietus mākoņos nereti veidojās arī pērkona negaiss. 17.jūnijā vairākās vietās Latvijā tika reģistrēta krusa, Alūksnē krusas graudu diametrs sasniedza 8 mm.

Arī vējš visstiprākais bija 17.jūnijā, brāzmās Kurzemē sasniedzot 15-17, Viduslatvijā 17-19, bet Austrumlatvijā – 20 m/s.


Написать комментарий