Cigarešu paciņas cena var sasniegt piecus eiro

foto: Delfi
foto: Delfi

Galvenais bērnu smēķēšanu ierobežojošais faktors ir cena, - ja cigarešu paciņa maksātu vismaz piecus līdz desmit eiro, tas ierobežotu ne tikai daudzus jauniešus, bet arī pieaugušos, ziņo LETA.

Kā piektdien diskusijā par tabakas lietošanas mazināšanu bērnu un jauniešu vidū sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vecākā sabiedrības veselības analītiķe Iveta Pudule, līdz šim veiktie SPKC pētījumi liecina, ka aptuveni 12% Latvijas jauniešu smēķē katru dienu, no tiem 27% smēķēt sāka pirms desmit gadu vecuma. Turklāt 65% smēķēšanu vēlas atmest.

Kopumā līdz 15 gadu vecumam savu pirmo cigareti ir izsmēķējuši vairāk nekā 76% skolēnu.

Spriežot par iespējām ierobežot smēķēšanu bērnu un jauniešu vidū, SPKC pārstāve Pudule sacīja, ka savu labumu dotu cigarešu cenas celšana.

Tāpat tika norādīts, ka svarīga ir sabiedrības informēšana - jauniešu un vecāku izglītošana par smēķēšanas kaitīgumu. Šim mērķim SPKC šodien sāk sabiedrības informēšanas kampaņu "Brīvs", kuras mērķis ir veidot izpratni par smēķēšanas kaitīgumu un popularizēt dzīvi bez tabakas.

Tās laikā plānotas publikācijas sociālajos medijos, izglītojošas aktivitātes skolās, reklāmas pasākumi un citas aktivitātes, par kurām SPKC vēl informēs.

Diskusijā izskanēja arī aicinājums vērtēt soda veidus un apmērus, kas par smēķēšanu pienākas nepilngadīgajiem. Diskusijas vadītāja žurnāliste Daina Jāņkalne izteicās, ka patlaban līdz 14 gadu vecumam bērnam par smēķēšanu nav piemērojams nekāds sods, līdz ar to viņš varot bez satraukuma uzsmēķēt jebkurā vietā.

Tomēr Rīgas Pašvaldības policijas Profilakses, koordinācijas un statistikas nodaļas priekšnieks Egils Vidriks uzsvēra, ka šādā gadījumā atbildīgie dienesti var lemt par piespiedu audzināšanas pasākumiem.

Tāpat viņš atgādināja, ka Latvijā bērniem administratīvā atbildība iestājas no 14 gadu vecuma - par smēķēšanu viņiem var noteikt brīdinājumu vai piemērot naudas sodu līdz 15 eiro. Pērn par smēķēšanu tika sodīti vairāk nekā 800 bērni 14 līdz 16 gadu vecumā.

Turpinot diskusiju, psiholoģe un narkoloģe Inga Dreimane norādīja, ka līdzās preventīviem pasākumiem svarīgi ir domāt par iespējām palīdzēt atmest smēķēšanu. Viņa teica, ka katrs otrais, kurš sāk smēķēt, pie šī netikuma pierod, un aptuveni 70% smēķētāju ir centušies atteikties no tabakas lietošanas trīs vai vairāk reizes. Viņa arī minēja, ka bērna sodīšana, īpaši aizvešana uz policijas iecirkni, ir liels pārdzīvojums, kas nereti noved pie vēl biežākas tabakas lietošanas.

Dreimane skaidroja, ka patlaban Latvijas reģionos palīdzības saņemšanas iespējas smēķēšanas atmešanai ir nevienlīdzīgas - Rīgā ir pieejami daudz lielāki resursi. Ir jādomā par plašākām atbalsta programmām, jāizglīto skolu pedagogi, psihologi, viņa uzskata.

Uzrunājot smēķētājus, narkoloģe uzsvēra: "Jo ilgāk smēķēšanas atmešana tiks atlikta, jo grūtāk paliks to galu galā izdarīt".

"Labā ziņa ir tā, ka atmetot neviens nav nomiris, lietojot gan," viņa ironizēja.

Diskusijā piedalījās arī Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolas skolēnu padomes pārstāvji. Viens no viņiem sacīja, ka plakāti ar smēķētāja plaušām vai izbirušiem zobiem nemotivē atmest smēķēšanu. Šādi vēstījumi iedarbojoties kā bāršana - pirmajā brīdī jaunietis ieslīgst pārdomās, bet pēc 15 minūtēm jau atkal darīs to, par ko tika bārts, sacīja skolēns.

Viņaprāt, jaunieši ir jāieinteresē brīvā laika pavadīšanas aktivitātēs, kas novērstu domas no smēķēšanas, piemēram, sporta aktivitātēs vai pārgājienos.

Sestdien, 31.maijā, tiks atzīmēta Pasaules diena bez tabakas, kuras mērķis ir īpaši vērst sabiedrības uzmanību uz tabakas kaitīgo ietekmi. Šajā dienā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi aicinās iedzīvotājus, īpaši smēķētājus, bez maksas pārbaudīt savu plaušu veselību, veicot rentgenu. To būs iespējams izdarīt no pl.9:00 līdz 14:00 slimnīcas stacionārā "Biķernieki", rentgenogrāfijas kabinetā. Interesenti tiks pieņemti rindas kārtībā.

Paralēli tam stacionāra konferenču zālē norisināsies lekciju cikls "Pasaules diena bez tabakas - ārsti pacientiem".

Slimnīcas speciālisti sadarbībā ar Latvijas Ārstu biedrību ir sagatavojuši ilustratīvas un atraktīvas 20 minūšu ilgas lekcijas par nikotīna iedarbību uz elpošanas orgāniem, galvas smadzenēm, smēķēšanas atkarības risku un tā pārvarēšanas ceļu psiholoģiskiem un psihiatriskiem aspektiem. Pēc prezentācijām paredzētas atbildes uz jautājumiem un diskusija ar auditoriju.


Написать комментарий