Eksperiments sabrukušajā Zolitūdes lielveikalā pabeigts

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Sabrukušajā Zolitūdes lielveikalā otrdien noslēdzies otrais izmeklēšanas eksperiments, kura laikā tika dedzinātas nesabrukušās jumta konstrukcijas.

Kā pastāstīja portāla Mixnews.lv korespondents, konstrukcijas sāka dedzināt apmēram pl.13:05 - pieci ugunsdzēsēji uz jumta konstrukcijām uzlēja degmaisījumu. Uguns salīdzinoši ātri izplatījās uz speciāli eksperimentam attīrīta jumta laukuma.

"Bija ļoti daudz dūmu. Melni dūmu mutuļi pacēlās augstāk par deviņstāvu mājām. Mēs atradāmies uz deviņstāvu mājas jumta un pat mums bija grūti elpot. Bet blakus atrodas bērnudārzs un bērnus pat neieveda iekštelpās un viņi turpināja pastaigāties," pastāstīja Mixnews.lv korespondents.

Ugunsgrēks ilga apmēram 20 minūtes un pēc tam tika nodzēsts.

Kā pastāstīja Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis, eksperiments vēl nav beidzies. Otrdien dedzinās vēl vienu jumta apgabalu.

Pēc mākslīgi radīto kontrolēto ugunsgrēku nodzēšanas notikuma vietā darbu turpinās eksperti, kuri paņems metāla un betona paraugus. Tiem tiks veikta analīze. Tāpat drīzumā Valsts policija attīrīs trešā nogruvuma vietu, lai meklētu vēl kādus pierādījumus.

Notikuma vietu policija plāno pamest jūnija vidū, žurnālistiem pēc dedzināšanas eksperimenta pastāstīja Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Viņš atgādināja, ka 2011.gadā, būvējot lielveikalu, notika ugunsgrēks. Tā laikā uguns pārmetās uz jaunbūves jumta daļu, kura pagājušā gada nogalē iebruka.

"Kontrolētā dedzināšana notika divās vietās, un pētīsim, kā ugunsgrēks ietekmējis nesošās konstrukcijas tādās vietās, kuras ir analoģiskas iebrukušajām vietām. Nenoliedzami, ka uguns ietekmē betona un metāla stiprību. Galvenais mērķis šim eksperimentam bija noteikt nestspēju visām konstrukcijām, kādas bija pirms ugunsgrēka un pēc ugunsgrēka," norādīja Grišins.

Aptuveni divu nedēļu laikā policija plāno iztīrīt trešā nogruvuma vietu, jo tur esot būtiski lietiskie pierādījumi, kurus ekspertiem jāizņem. Jūnija vidū policija varētu domāt par objekta nodošanu īpašniekam un notikuma vietas pamešanu.

Komentējot skepsi, kas daļā sabiedrības valda par šo eksperimentu nozīmi, Grišins atbildēja, ka katram ir tiesības uz savu viedokli, taču policija rīkojas tā, lai kvalitatīvi iegūtu pierādījumus, kurus tiesas laikā nevarētu apšaubīt.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka 17.aprīlī pirmā izmeklēšanas eksperimenta rezultātā sagruvušā lielveikala jumta konstrukcijas neizturēja ūdens svara spiedienu un tā ietekmē pārlūza.

Jumts sabruka tā, kā eksperti to bija plānojuši. Līdz ar to eksperimenta mērķis tika sasniegts un izdevās iegūt visus nepieciešamos datus. Pašlaik eksperti tos apstrādā, vēlāk izanalizēs un uz iegūtajiem rezultātiem varēs balstīt savu slēdzienu.


Написать комментарий