Daugavpils novada domē atbalstīja iniciatīvu veikt grozījumus pensiju sistēmā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

22.maijā Daugavpils novada domes Sociālo un veselības jautājumu komitejas sēdē kā papildjautājums tika izskatīta Valentīnas Strautmanes vēstule par demogrāfijas paaugstināšanas motivāciju un grozījumiem pensiju sistēmā.

Ziņotāja – Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska – pastāstīja, ka 21.martā dome esot saņēmusi vēstuli, kurā V.Strautmane lūdz sniegt Daugavpils novada domes atzinumu par priekšlikumiem par demogrāfiskās situācijas uzlabošanu un grozījumiem Latvijas pensiju sistēmā.

V.Strautmane savā vēstulē norāda, ka sievietes, kurām ir pieci (vai vairāk) bērni un kuru apdrošināšanas stāžs ir vismaz 30 gadu, var pieprasīt vecuma pensiju piecus gadus pirms noteiktā pensionēšanās vecuma, un ierosina, lai tiesības uz priekšlaicīgu pensiju būtu arī mātēm, kurām ir trīs un vairāk bērni.

Vēstules autore ierosina, ka trīs gadus pirms noteiktā pensionēšanas vecuma pensiju varētu pieprasīt triju bērnu mātes, kuru darba stāžs ir vismaz 25 gadi. Savukārt četru bērnu mātēm, kurām ir tāds pats darba stāžs, jāpiešķir tiesības iziet pensijā četrus gadus pirms noteiktā pensionēšanas vecuma.

Pēc V.Strautmanes domām, tas motivētu ģimenes audzināt vismaz trīs bērnus.

Vēstulē atzīmēts, ka pētījuma rezultāti un priekšlikumi tiks nosūtīti LR ministru prezidentei L.Straujumas kundzei.

Diskusijas gaitā Sociālo un veselības jautājumu komitejas locekļi norādīja, ka V.Strautmanes priekšlikums tiešām varētu uzlabot demogrāfisko situāciju valstī un motivēt ģimenes audzināt trīs un vairāk bērnus.

Deputāti vienbalsīgi atbalstīja V.Strautmanes iniciatīvu, norādot, ka pensiju sistēmas grozījumos jāietver arī daudzbērnu tēvu tiesības.


Написать комментарий