Līvānus apmeklēja Latvijas Darba devēju konfederācijas vadība

foto: livani.lv
foto: livani.lv

Lai pārrunātu ar uzņēmējdarbību Latgales reģionā saistītos jautājumus, 2014.gada 21.maijā Līvānus reģionālajā vizītē apmeklēja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone un LDDK pārstāvji, informē Līvānu novada portals.

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone apmeklēja Līvānu novada pašvaldību, kur ar Līvānu novada domes priekšsēdētāju Andri Vaivodu, priekšsēdētāja vietnieci Aiju Usāni un izpilddirektoru Uldi Skreiveru pārrunāja aktualitātes uzņēmējdarbības jomā. L.Meņģelsone uzsvēra, ka pašvaldības ir ļoti nozīmīgs LDDK  sociālais partneris, un veiksmīga savstarpējā sadarbība veicina labvēlīgu biznesa vidi reģionos, stimulējot kopējo valsts ekonomisko attīstību.

Sarunas laikā ieinteresētās puses pievērsās aktuālajam Publisko iepirkumu likumam un plānotajām izmaiņām tajā. Pašvaldība uzskata, ka ne vienmēr sevi attaisno zemākās cenas princips, it īpaši būvniecības un būvobjektu projektēšanas jomā. Lai līdz minimumam samazinātu nekvalitatīvu projektu un projektēšanas kļūdu skaitu, Līvānu pašvaldība apmaksā papildus ekspertīzes visiem tehniskajiem būvniecības projektiem, taču arī tad būvniecības gaitā nereti atklājas iepriekš neparedzēti fakti.

Pašvaldības saskaras arī ar to, ka uzņēmumi (īpaši lielās būvfirmas) iepirkumos startē ar dempinga cenām, vēlāk - būvniecības procesa laikā - pieprasot pašvaldībām papildus finansējumu darbu veikšanai, kas nav bijis sākotnēji plānots. Rezultātā būvobjektu izmaksas pieaug, un zemākās cenas princips reāli nestrādā. Tas ir viens no iemesliem arī nekvalitatīvi veiktiem būvdarbiem, ko lielākajos objektos darbus veic nevis paši ģenerāluzņēmēji, bet dažādi apakšuzņēmēji.

Pašvaldība uzskata, ka būtu lietderīgi iepirkumu pārsūdzības procedūrā paredzēt drošības naudu. Ja pārsūdzība izrādītos nepamatota, tad drošības nauda paliktu valsts budžetā, savukārt, ja tā būtu pamatota, uzņēmumam šī summa tiktu atmaksāta. Tas būtiski samazinātu formālo pārsūdzību skaitu, kas rada sarežģījumus pašvaldībām – tiek iekavēts projektu realizācijas laiks, un to, apgūstot ES fondu līdzekļus, pašvaldības, kā zināms, nedrīkst atļauties.

Pašvaldības vadība LDDK informēja par tuvāko gadu plāniem uzņēmējdarbības vides uzlabošanā, piemēram, industriālās zonas infrastruktūras sakārtošanā. Šai jomā būtu nepieciešama ciešāka pašvaldību, valsts monopoluzņēmumu un uzņēmēju sapratne un pretimnākšana, kopīgi finansējot investīciju projektu ieviešanu, kas vērsti uz uzņēmējdarbības attīstību valstī.

Reģionālās vizītes ietvaros LDDK pārstāvji Līvānos apmeklēja divus novada uzņēmumus: kokapstrādes firmu „Līvānu mājas un logi” (vad.Aleksandrs Surgunts) un optisku šķiedru izstrādājumu ražošanas kompāniju „Z-Light” (vad. Daumants Pfafrods), kur iepazinās ar uzņēmumu darbības profilu .

Savukārt pēcpusdienā Līvānu inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā LDDK pārstāvji, Noreda bankas un Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvji tikās ar Līvānu novada dažādu profilu uzņēmējiem, pārrunāja aktualitātes maksātnespējas likumā, darba likumā, kā arī gada pārskata likumā un citās jomās. L.Meņģelsone pauda gandarījumu par redzēto Līvānu uzņēmumos, īpaši augsto tehnoloģiju jomā. Viņa uzsvēra, ka pašvaldībai ir svarīgi nodrošināt infrastruktūru, nelikt šķēršļus biznesam un veidot sociālo dialogu ar vietējiem uzņēmējiem, kas Līvānos arī notiek. Savukārt uzņēmēji būs tie, kas konkrētajā novadā radīs un dos darba vietas arvien jauniem cilvēkiem.  

LDDK vadītāja informēja par organizācijas plāniem, pastāstīja par procedūru, kādā uzņēmēju viedokļi tiek saskaņoti ar valdību un sociālajiem partneriem, piemēram, arodbiedrībām. LDDK apvieno vairāk kā 5000 uzņēmumus, tajā skaitā 110 lielāko Latvijas uzņēmumu, kā arī 60 nozaru asociācijas. LDDK biedri nodarbina 42% no visiem Latvijas darba ņēmējiem, tāpēc organizācija ir vērā ņemams partneris likumdošanas procesā.

LDDK ģenerāldirektore L.Meņģelsone sešiem Līvānu novada uzņēmumiem pasniedza apbalvojumus par ilgtspējīgu un veiksmīgu darbību biznesā: SIA „Līvānu meliorators”, SIA „Līvānu kūdras fabrika”, SIA „Sencis”, SIA „Čiekuriņi”, SIA „RNS-D”, SIA „Baltik Sistēm”, jo arī pati konfederācija nesen nosvinēja savas pastāvēšanas 20 gadus.



Написать комментарий