Pēc sankcijām pret Krievijas ierēdņiem Krievija domā atteikties no Visa un MasterCard sistēmām

foto: ria.ru
foto: ria.ru

Tā kā sankcijas skāra banku īpašniekus, kuri norēķinos aktīvi izmanto šīs sistēmas, Visa un MasterCard pārtrauca apkalpot kartes, kurām ir sakars ar šīm bankām. Rezultātā daudzi Krievijas pilsoņi nevar izmantot savas kredītkartes.

Atbildot uz šīm sankcijām, Krievija var aizliegt šo ārzemju maksāšanas sistēmu darbību savā teritorijā.

Vairāki Valsts domes deputāti domā, ka valsts teritorijā nav jāizmanto šīs sistēmas, nomainot tās ar kādu pašmāju sistēmu.

Viena no alternatīvām, kura tika izskatīta, ir vienotas nacionālās maksājumu sistēmas un kartes izveidošana, kuru emitēs Centrālā banka, – ziņo eurosmi.ru.

Principā Krievija var izveidot savu maksājumu sistēmu un apvienot to ar Ķīnas UnionPay sistēmu. Tiesa, šajā gadījumā valsts būs atgriezta no izplatītākajām starptautiskajām maksājumu sistēmām.

Tomēr Ķīna izdarīja kaut ko līdzīgu – tur izveidoja savu norēķinu operāciju centru, uz kuru savienoja visus kredītkaršu norēķinus, ieskaitot Visa un MasterCard.

Prezidenta padomnieks Glazjevs domā, ka šāds centrs varētu strādāt arī visā Muitas savienībā. Pēc viņa vārdiem tas prasīs vairākus mēnešus.

Vienīgā problēma ir Krievijas izolācija no Rietumiem, tagad jau finanšu jomā.

Pagaidām Visa un MasterCard daļa valstī sastāda apmēram 85% no visām plastikāta kartēm. Banku vairākums izmanto tikai šīs divas maksājumu sistēmas.     


Написать комментарий