Latvija samazinās savu militāro kontingentu Afganistānā

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

«Saskaņā ar plānoto uzdevumu maiņu Latvija samazinās savu militāro kontingentu Afganistānā jau līdz šī gada beigām. Mēs esam gatavi sākot ar 2015.gadu piedalīties jaunajā Afganistānas spēku apmācības misijā, ja izdosies noslēgt vienošanos ar Afganistānu par bruņoto spēku statusu šajā valstī,» uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Ministrs atzīst, ka pašreizējā situācija ir ļoti neskaidra un tuvojas brīdis, kad spēku sagatavošana jaunajai misijai būs apdraudēta, jo bez jaunas vienošanās ar Afganistānu nav skaidrs, kurai spēku struktūrai un kādai misijai ir jāgatavo nākamais kontingents.

Vienlaikus Vējonis norāda, ka pilnīga aiziešana no Afganistānas nav neviena interesēs. Afganistānas bruņotajiem spēkiem ir vajadzīgs starptautiskais atbalsts, lai tie varētu nodrošināt stabilitāti valstī un nezaudētu uzlabojumus drošībā, kas Afganistānā panākti pēdējo gadu laikā, informē Aizsardzības ministrija.

Situācija Afganistānā, ISAF misijas slēgšana šī gada beigās un gatavošanās jaunajai Afganistānas spēku apmācības misijai Resolute Support tika apspriesta arī NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē 26.-27.februārī. Ministri pauda satraukumu, ka, neskatoties uz Afganistānas parlamenta pieņemto lēmumu, joprojām nav izdevies panākt vienošanos par bruņoto spēku statusu Afganistānā pēc ISAF misijas noslēgšanas. Ministri vienojās, ka, ņemot vērā lielo neskaidrību par līguma noslēgšanu, kā arī laika trūkumu jaunās operācijas nodrošināšanai, nepieciešams uzsākt plānošanu visiem iespējamiem attīstības scenārijiem, pieļaujot arī ISAF spēku aiziešanu no Afganistānas šī gada beigās.

Kā zināms, dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā Latvijas karavīri sāka 2003.gadā. Tās mērķis ir sniegt atbalstu Afganistānas valdībai stabilizācijas un atjaunošanas procesā, pašlaik galveno uzmanību veltot Afganistānas drošības spēku apmācībai.


Написать комментарий