FKTK, ministrijas un komercbankas iedzīvotājus mācīs rīkoties ar naudu

foto: db.lv
foto: db.lv

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) stratēģiskie partneri grasās «pakāpeniski paaugstināt Latvijas iedzīvotāju finanšu pratību», informē FKTK pārstāvji.

Tādēļ pirmdien, 24. februārī, tika parakstīts memorands par «Latvijas iedzīvotāju finanšu pratības stratēģijas 2014-2020» ieviešanu. Par turpmāku sadarbību ir vienojusies - Finanšu un kapitāla tirgus komisija, Izglītības un zinātnes ministrija, Valsts izglītības satura centrs, Banku augstskola, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, Latvijas Komercbanku asociācija un Latvijas Apdrošinātāju asociācija.

«Tādas prasmes kā privāto finanšu plānošana, uzkrājumu veidošana un to dažādošana, privātā kapitāla pavairošana un atvērtība jaunām iniciatīvām uzņēmējdarbībā [..] būs noteicošās nākotnes dzīves kvalitātē. Ikviens iedzīvotājs noteiktos apstākļos var būt finansiāli un ekonomiski aktīvs, ja viņam piemīt tāda kompetence kā finanšu pratība, kas dzīves gaitā dažkārt ir nozīmīgāka par ienākumu līmeni un profesionālo kvalifikāciju. Izšķirīgs nosacījums turpmāk būs nevis personas rīcībā esošo finanšu daudzums, bet prasme tās efektīvi pārvaldīt un sasniegt savus mērķus,» paziņojumā pauda Kristaps Zakulis, FKTK priekšsēdētājs.

Stratēģijas ieviešanas gaitā FKTK kā nacionālais koordinators finanšu pratības veicināšanas jomā ir paredzējusi izstrādāt jaunu mērījumu sistēmu un tās rezultātu apkopošanas metodiku - Latvijas iedzīvotāju finanšu pratības indeksu.

Stratēģijas mērķu īstenošanā piedalīsies gan stratēģiskie partneri, gan citi sadarbības partneri, kas ir apliecinājuši savu gatavību iesaistīties kopīgās aktivitātēs vai sniegt nepieciešamo atbalstu finanšu pratības veicināšanai. Partnerība ir nodibināta ar Finanšu ministriju un Valsts ieņēmumu dienestu, Ekonomikas ministriju, Labklājības ministriju, Latvijas Banku, tirgus dalībnieku profesionālajām asociācijām un Latvijas Pašvaldību savienību, kā arī ar augstākās izglītības iestādēm - Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti un Latvijas Lauksaimniecības universitāti.


Написать комментарий