Biologi: krokodili rāpjas kokos, lai sasildītos

foto: infosmi.net
foto: infosmi.net

Tenesī universitātes (Noksvilla, ASV) zinātnieki izskaidroja vienu no krokodilu uzvedības īpatnībām. Biologi noskaidroja, kādēļ krokodili rāpjas kokos.

Darbā ir teikts, ka biologi vairākus mēnešus novēroja, kā čenru rāpuļu sugu pārstāvji rāpās koku zaros, kuri atradās augstu virs ūdens. Kā izrādījās, plēsēji rāpjas kokos, lai sasildītos, jo šādu uzvedību izdevās novērot biežāk tur, kur dzīvniekiem nepietika vietas uz zemes.

Turklāt, atrodoties augstumā nakts laikā, viņiem ir vienkāršāk kontrolēt savu teritoriju, izsekot laupījumu un novērot ienaidniekus.

Kā noskaidroja speciālisti, daži plēsēji spēj uzrāpties 4 m augstumā. Parasti tas bija atkarīgs no dzīvnieka izmēriem: jo mazāks ir rāpulis, jo augstāk viņš uzrāpjas. Atzīmēsim, ka cilvēka parādīšanās baidīja krokodilus, pamanot novērotāju, viņi vienkārši leca ūdenī, – vēsta glob-news.ru.

Ne tikai iedzīvotāji, bet arī zinātnieki agrāk domāja, ka krokodili nespēj rāpties kokos. Tomēr Vladimiram Dinecam un viņa kolēģiem izdevās apgāzt šo pieņēmumu, novērojot sugas, kuras dzīvo Ziemeļamerikā, Āfrikā un Austrālijā.

Dinecs un viņa kolēģi domā, ka šo pētījumu vērtība ir ļoti liela, jo zinātniekiem paveras jaunas iespējas krokodilu izmirušo priekšteču – pterozauru un dinozauru uzvedības mehānismu un dzīvības procesu norises modelēšanai. 


Написать комментарий