Jurijs Petrapavlovskis par Latvijas okupāciju 1

kadrs no video
kadrs no video

"Saki, okupācijas nebija? – Uz cietumu!”. No šī gada 1.aprīļa, ja 31.martā vairākums Saeimas deputātu nobalsos PAR grozījumiem Krimināllikumā, Latvijā tiks paredzēta kriminālatbildība (brīvības atņemšana uz laiku līdz 5 gadiem) par padomju okupācijas noliegšanu, slavēšanu vai attaisnošanu.

Šodien LR Saeimas Juridiskā komisija nodeva izskatīšanai Saeimā grozījumus likumā, kuri paredz kriminālatbildību par okupācijas, tostarp padomju okupācijas, noliegšanu, slavēšanu vai attaisnošanu.

Latvijas iedzīvotājs, Rīgā dzimušais aktīvais cīnītājs par visu valsts iedzīvotāju līdztiesību Jurijs Petropavlovskis ir pārliecināts, ka okupācija nav bijusi, tādēļ valsts iedzīvotāji, kuri 50.-70.gados ieradās Latvijā, lai uzlabotu tās ekonomiku, apmācītu speciālistus un strādātu, nav jāsauc par okupantiem.

- Uzskatu, ir jāzina, ka pēc kara uz Latviju sūtīja cilvēkus, lai atjaunotu republiku, pasniegtu, strādātu rūpnīcās. Pēc kara bija palikušas tika militārās augstskolas. Mans tēvs arī tika sūtīts uz Latviju, lai pasniegtu, viņš bija Krasta apsardzes augstskolas katedras vadītājs un viņam bija jāgatavo Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas studenti. Neatceros, kurus Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas viceprezidentus viņš bija mācījis, tēvs bija matemātikas un fizikas pasniedzējs.

Okupantu mērķis ir okupēt teritoriju, nevis strādāt tajā. Tādēļ šis murgs par Latvijas okupāciju jāizmet miskastē un tas vairs nav jāapspriež. Republiku inkorporācija Padomju Savienības sastāvā ir kaut kas cits. Šis formulējums bija minēts dokumentā, kuru parakstīja ASV valsts sekretārs, tas ir, faktiski tika atzīta Baltijas valstu inkorporācija Padomju savienībā, nevis okupācija. Okupācijas gadījumā okupētās teritorijas iedzīvotājiem nav okupantiem līdzīgu tiesību, jo īpaši privilēģiju. Atgādināšu, ka Padomju Savienībā vienmēr bija nacionālajiem kadriem domātas vietas (latviešiem bija iespēja augstskolās iestāties bez iestājeksāmeniem). Piemēram, mana sieva netika uzņemta Ļeņingradas Mākslas akadēmijā, jo viņa ir krieviete. Savukārt latvieši tur varēja iestāties bez konkursa. Un jūs sakāt – okupācija...


Написать комментарий

Tas Pertropavlovskis jauc veidu, kā Latvija tika iekļauta PSRS,okupāciju, un to PSRS politiku, kas sekoja pēc tam. Visā visumā tāds paņēmiens vērtējams kā demagoģija.